ΙΟΥΝΙΟΣ - ΜΗΝΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

Ψυχική υγεία ανδρών εξίσου σημαντική

Η ψυχική υγεία των ανδρών είναι ένα θέμα που συχνά παραβλέπεται ή αγνοείται στις κοινωνίες μας. Ωστόσο, οι στατιστικές δείχνουν ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας τα οποία είναι εξίσου σημαντικά με των γυναικών. 

Οι άνδρες συχνά διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια για τα ψυχικά τους προβλήματα λόγω κοινωνικών στερεοτύπων που τους επιβάλλουν να είναι «δυνατοί» και «ανεξάρτητοι». Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και άλλων ψυχικών παθήσεων. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες έχουν υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών σε σχέση με τις γυναίκες, γεγονός που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Κοινωνικοί Παράγοντες

Οι κοινωνικές προσδοκίες και τα στερεότυπα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία των ανδρών. Οι άνδρες συχνά αισθάνονται πίεση να πληρούν τις προσδοκίες που τους επιβάλλει η κοινωνία, όπως το να είναι ο κύριος πάροχος της οικογένειας, να μην εκδηλώνουν συναισθήματα και να μην ζητούν βοήθεια. Αυτές οι προσδοκίες συνήθως οδηγήσουν σε αισθήματα απομόνωσης και μπορεί να επιδεινώσουν την ψυχική τους υγεία.

Παράγοντες Κινδύνου

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στα προβλήματα ψυχικής υγείας των ανδρών περιλαμβάνουν:

 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Πολλοί άνδρες παλεύουν με ζητήματα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.
 • Οικονομικές δυσκολίες: Η ανεργία ή οικονομικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία.
 • Χωρισμός και απώλεια:Η απώλεια σχέσεων ή η αποξένωση από τα παιδιά τους μετά από διαζύγιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
 • Καταχρήσεις:Η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ως μέσο διαφυγής από τα ψυχικά προβλήματα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

 

Σημάδια και Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα των ψυχικών προβλημάτων στους άνδρες μπορεί να διαφέρουν από εκείνα των γυναικών. Κάποια από αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ευερεθιστότητα και θυμός: Αντί για θλίψη, μπορεί να εκφράζουν τα προβλήματά τους μέσω του θυμού.
 • Απομόνωση: Απομάκρυνση από φίλους και οικογένεια.
 • Αλλαγές στη συμπεριφορά: Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου ή της διατροφής, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που τους ευχαριστούσαν.
 • Σωματικά συμπτώματα: Κεφαλαλγίες, πόνοι στο στομάχι και άλλα σωματικά συμπτώματα που δεν εξηγούνται ιατρικά.

 

Τρόποι Βοήθειας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βοηθήσουμε τους άνδρες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας:

 • Εκπαίδευση και ενημέρωση: Είναι σημαντικό να ενημερωθούν για τα ψυχικά προβλήματα και να τους ενθαρρύνουμε να ζητούν βοήθεια.
 • Στήριξη από την οικογένεια και τους φίλους: Η υποστήριξη από κοντινά πρόσωπα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
 • Επαγγελματική βοήθεια: Η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική μπορούν να βοηθήσουν τους άνδρες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.
 • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η επαρκής ξεκούραση μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία.

 

Η ψυχική υγεία των ανδρών είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που απαιτεί την προσοχή μας. Είναι ζωτικής σημασίας να καταρρίψουμε τα στερεότυπα και να ενθαρρύνουμε τους άνδρες να μιλούν ανοιχτά για τα προβλήματά τους έτσι ώστε να ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται. Για κανένα άτομο ανεξαρτήτως φύλου δεν είναι ντροπή να ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη. 

 

Ανατολή Βασιλειάδου, Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Στο Altius Mind Institute έχουμε θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Για ραντεβού πατήστε εδώ.