Ο Μάης Είναι ο Μήνας της Ψυχικής Υγείας

1)
Αρχίζω να σκέφτομαι την ψυχική υγεία
Η ψυχική υγεία αναφέρεται στη συναισθηματική και κοινωνική μας ευημερία και επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Παίζει ρόλο στη σύνδεσή μας με τους άλλους, τη λήψη αποφάσεων, την αντιμετώπιση του άγχους και πολλές άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής. Όλοι έχουν ψυχική υγεία και αξίζει την προσοχή σας όσο και η σωματική υγεία.
Τι είναι μια διαταραχή της ψυχικής υγείας;
Μια διαταραχή της ψυχικής υγείας, ή ψυχική ασθένεια, αναφέρεται σε μια συλλογή συμπτωμάτων όπου έχουν διαπιστωθεί από μια κοινότητα ψυχικής υγείας. Οι διαταραχές ψυχικής υγείας περιγράφονται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-V), στη Διεθνή Ταξινόμηση Ασθενειών (ICD-11), ή από ανθρώπους με βιωματική εμπειρία.
Άνθρωποι με διαταραχές ψυχικής υγείας, αντιμετωπίζουν αλλαγές αισθημάτων, σκέψεων, ή/και συμπεριφορών. Για κάποιους, αυτό σημαίνει ακραίες και απροσδόκητες αλλαγές στη διάθεση – για παράδειγμα, αισθήματα πολλής περισσότερης λύπης ή πολύ περισσότερου άγχους απ’ ότι συνήθως. Για άλλους, σημαίνει να μην σκέφτονται καθαρά, να αποστασιοποιούνται από φίλους και δραστηριότητες που συνήθιζαν να απολαμβάνουν, ή να ακούνε φωνές που άλλοι δεν ακούνε. Ανεξαρτήτως από οποιαδήποτε διαταραχή της ψυχικής υγείας αντιμετωπίζει κάποιος, η πιθανότητα για ανάρρωση είναι πάντα εφικτή.
Είναι μια κακή ψυχική υγεία το ίδιο με το να έχουμε μια διαταραχή ψυχικής υγείας;
Όχι. Όλοι έχουμε δύσκολες μέρες και εβδομάδες, και παλεύοντας με την ψυχική μας υγεία δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχουμε μια διαταραχή ψυχικής υγείας. Για να γίνει διάγνωση, οι αλλαγές στη σκέψη και τα συναισθήματα μας πρέπει να επηρεάζουν σοβαρά την ικανότητά μας να κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, και να διαρκούν περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε – εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με την κατάσταση.
Όροι που πρέπει να γνωρίζετε
Συμπτώματα: Φυσικά και ψυχικά χαρακτηριστικά που υποδεικνύουν την πιθανή ύπαρξη μιας ανησυχίας, διαταραχής, ή διάγνωσης.
Βιωματική εμπειρία: Άμεση προσωπική εμπειρία αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας ή χρήσης ουσιών.
Άγχος: Ένα αίσθημα σωματικής και συναισθηματικής έντασης ως ανταπόκριση στην υπερφόρτωση ή ανικανότητα διαχείρισης ψυχικής ή συναισθηματικής πίεσης.
Τραύμα: Μια συναισθηματική ανταπόκριση σε μια ανησυχητική, τρομακτική ή σοκαριστική εμπειρία όπου υπερφορτώνει ένα άτομο σε σημείο που καταπιέζει τη δυνατότητα του ιδίου να διαχειριστεί μια κατάσταση.
Δεξιότητες αντιμετώπισης: Μια στρατηγική που βοηθά στην αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων και μειώνει τα συναισθήματα, της σκέψεις, ή συμπεριφορές που μπορούν να προκαλέσουν δυσαρέσκεια.
Έλεγχος ψυχικής υγείας: Μια αξιολόγηση ψυχικής υγείας και ευημερίας μέσω επιστημονικά επικυρωμένων εργαλείων αξιολόγησης.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ | ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΤΑ ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ: | |
ΑΓΧΟΣ | 6 ΜΗΝΕΣ | |
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ | 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ | |
ΔΙΠΟΛΙΚΗ | ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ Ή ΥΠΟΜΑΝΙΑ | 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 4 ΜΕΡΕΣ |
ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ | 6 ΜΗΝΕΣ | |
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ | 1 ΜΗΝΑ | |
ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΧΗ | 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ |
Μπορεί να έχετε περιόδους χαμηλής ποιότητας της ψυχικής υγείας χωρίς κατ’ ανάγκη να διαγνωστείτε με μια διαταραχή – όπως ακριβώς μπορεί να είστε σωματικά άρρωστοι χωρίς να έχετε κάποια συγκεκριμένη ασθένεια.
2)
Ποιος χρειάζεται να προσέξει την ψυχική του υγεία;
Όλοι! Η ψυχική υγεία είναι σημαντική για όλους μας. Για να αποφύγουμε την επιδείνωση την ψυχικής μας υγείας, είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας – παράγοντες όπως η διατροφή και η υγεία του εντέρου, το άγχος, ο ύπνος, οι σχέσεις, το τραύμα, και πολλοί άλλοι, μπορούν να συμβάλουν στην κακή ψυχική υγεία. Εάν η ψυχική σας υγεία είναι σε ένα καλό σημείο, είναι η κατάλληλη ώρα για να εξασκήσετε δεξιότητες αντιμετώπισης – τρόπους που θα βοηθούσαν σε περιόδους δύσκολων συναισθημάτων – έτσι ώστε όταν έρθουν δύσκολες καταστάσεις να είστε περισσότερο ικανοί να τις διαχειριστείτε.
ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
21% ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΖΟΥΝ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.
Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΥΨΗΛΗ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΥΟ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΕΣ (35.8%)
46% ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.
ΕΑΝ ΑΝΥΣΗΧΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΣΑΣ ΥΓΕΙΑ, Ή ΑΠΛΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ, ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΤΕΣΤ ΣΤΟ MHASCREENING.ORG
3)
Τι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των διαταραχών της ψυχικής υγείας;
Οι περισσότερες διαταραχές ψυχικής υγείας δεν έχουν μία μόνο αιτία – έχουν πολλούς πιθανούς λόγους που ονομάζονται παράγοντες κινδύνου. Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχετε, τόσο το πιο πιθανό είναι να αναπτύξετε μια ψυχική πάθηση κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Οι διαταραχές ψυχικής υγείας μπορούν να αναπτυχθούν αργά, ή τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πιο απότομα μετά από ένα αγχωτικό γεγονός ή μια μεγάλη αλλαγή.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Οι παράγοντες κινδύνου δεν επηρεάζουν μόνο ποιος θα αναπτύξει μια ψυχική πάθηση ή όχι. Επηρεάζουν και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τη χρονική στιγμή που τα συμπτώματα θα εμφανιστούν. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων:
Κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες της υγείας (ΚΚΠΥ)
Οι Κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες υγείας είναι οι συνθήκες στις οποίες ζουν, μαθαίνουν, εργάζονται και παίζουν οι άνθρωποι όπου έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής. Υπάρχουν πέντε βασικές κατηγορίες – οικονομική σταθερότητα, πρόσβαση και ποιότητα εκπαίδευσης, πρόσβαση και ποιότητα υγειονομικής περίθαλψης, γειτονιά και περιβάλλον διαβίωσης, κοινωνική και κοινοτική ζωή.
Ένα παράδειγμα που δείχνει πώς οι Κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες υγείας επηρεάζουν την ψυχική υγεία είναι η φτώχεια. Γειτονιές με υψηλό ποσοστό φτώχειας μπορούν να προκαλέσουν άγχος, να αποδυναμώσουν τις υγιείς κοινωνικές συνδέσεις και να βλάψουν την συνολική ψυχική υγεία των ανθρώπων που ζουν εκεί, ακόμη και όταν λαμβάνεται υπόψη η ατομική φτώχεια.
Τραύμα
Κάθε εμπειρία που ήταν υψηλά αγχωτική, σοκαριστική ή επικίνδυνη για εσάς μπορεί να είναι τραυματική. Το τραύμα είναι διαφορετικό για όλους– αυτό που φαίνεται φυσιολογικό σε κάποιον άλλο μπορεί να είναι τραυματικό για εσάς, και αντίστροφα. Ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να απειλήσει τη σωματική σας ασφάλεια (όπως να εμπλακείτε σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα) ή μπορεί να είναι περισσότερο συναισθηματικό (όπως η ξαφνική απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου). Τα τραυματικά βιώματα μπορεί να είναι μοναδικά γεγονότα (όπως το να εμπλακείτε σε καυγά) ή διαρκή (όπως o εκφοβισμός ή η παραμέληση στην παιδική ηλικία). Καταστάσεις όπως η μοναξιά, η παρακολούθηση ενός ατυχήματος, οι φυσικές καταστροφές, η φτώχεια και ο ρατσισμός μπορούν να προκαλέσουν μια αντίδραση τραύματος.
Γενετική
Τα γονίδιά σας κληρονομούνται από τους γονείς και τους προγόνους σας. Λειτουργούν ως το προσχέδιο για το πώς αναπτύσσεται και λειτουργεί το σώμα και ο εγκέφαλός σας. Δεν υπάρχει ένα γονίδιο που αποφασίζει εάν θα έχετε μια ψυχική πάθηση. Αντ’ αυτού, πολλά γονίδια επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλός σας, καθιστώντας σας περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να αναπτύξετε μια ψυχική πάθηση στο μέλλον.
Όροι που πρέπει να γνωρίζετε
-Παράγοντας κινδύνου: Κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε μια διαταραχή
-Νευροδιαβιβαστές: Χημικές ουσίες που μεταφέρουν μηνύματα σε όλο σας τον εγκέφαλο
-Παράγοντας προστασίας: Κάτι που μειώνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε μια διαταραχή και/ή ισορροπεί έναν υπάρχοντα παράγοντα κινδύνου
Βιολογία και χημεία του εγκεφάλου
Ορισμένοι εγκέφαλοι είναι καλωδιωμένοι διαφορετικά. Μπορεί να έχουν υψηλά ή χαμηλά επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών ή και να έχουν υποστεί ζημιά μετά από κρανιοεγκεφαλικό τραύμα. Ανωμαλίες στον προμετωπιαίο φλοιό, στον μετωπιαίο φλοιό και σε άλλα μέρη του εγκεφάλου μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε μια ψυχική πάθηση.
Συνήθειες και τρόπος ζωής
Είναι σημαντικό να φροντίζετε το σώμα και το μυαλό σας. Πράγματα όπως το να μην έχετε αρκετό ύπνο υψηλής ποιότητας, οι συνήθεις ανθυγιεινές επιλογές τροφής, η έλλειψη άσκησης και η κακή διαχείριση του άγχους μπορούν όλα να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη μιας ψυχικής πάθησης.
Για παράδειγμα, μια περιστασιακή νύχτα όπου τριγυρνάτε στο κρεβάτι ανήμποροι να κοιμηθείτε δεν θα σας βλάψει μακροπρόθεσμα, ωστόσο η χρόνια εξάντληση μπορεί να το κάνει. Προβλήματα ύπνου όπως η αϋπνία, η διαρκής κακή ποιότητα ύπνου και οι συχνοί εφιάλτες σχετίζονται με προβλήματα και καταστάσεις ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου για αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορές.
4)
Χρήση ουσιών
Η χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ μπορεί να ενεργοποιήσει μια διαταραχή ψυχικής υγείας επηρεάζοντας τη διάθεση, τον ύπνο, τις σχέσεις και την σωματική υγεία. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλαγές σε ορισμένες από τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται σε άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια. Είναι συνηθισμένο για άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία να στρέψουν τη προσοχή τους στις ουσίες ως μηχανισμός αντιμετώπισης. Η χρήση αυτών των ουσιών μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και να καθιστά πιο δύσκολη την ανάρρωση από μια διαταραχή ψυχικής υγείας. Όταν κάποιος έχει μια διαταραχή ψυχικής υγείας που συνδυάζεται με διαταραχή χρήσης ουσιών, αναφέρεται είτε ως διπλή διάγνωση είτε ως συνυπάρχουσες διαταραχές.
Είμαι προορισμένος/η να αναπτύξω μια διαταραχή ψυχικής υγείας;
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η εμπειρία οποιουδήποτε από αυτούς τους παράγοντες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αναπτύξετε οπωσδήποτε μια διαταραχή ψυχικής υγείας. Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τους παράγοντες κινδύνου ή να αυξήσετε τους παράγοντες προστασίας – όπως να κτίζετε υποστηρικτικές σχέσεις, να φροντίζετε το σώμα σας και να έχετε ευγνωμοσύνη. Όπως και με οποιαδήποτε διαταραχή υγείας, η γνώση των παραγόντων κινδύνου μπορεί να σας βοηθήσει να ανιχνεύσετε και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα εγκαίρως και να σχεδιάσετε ένα σχέδιο δράσης για την συνολική υγεία σας.
ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
-Τα παιδιά που έχουν βιώσει τραύμα έχουν περίπου 1.3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν μια ψυχική πάθηση ως ενήλικες σε σχέση με παιδιά που δεν έχουν βιώσει τραύμα.
-Μελέτες έχουν δείξει ότι παιδιά γονιών με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (ΓΑΔ) έχουν 2-6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να λάβουν διάγνωση ΓΑΔ από άλλα παιδιά.
-Η χημική ουσία του εγκεφάλου ντοπαμίνη, γνωστή και ως “ο νευροδιαβιβαστής της ευχαρίστησης”, είναι αυτή που σας επιτρέπει να νιώθετε ευχαρίστηση και κίνητρο. Όταν το σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, έχει συνδεθεί με συμπτώματα σχιζοφρένειας.
-Τα άτομα που πίνουν αλκοόλ συχνά, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι καταθλιπτικά απ’ ότι τα άτομα που καταναλώνουν με μέτρο. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προσδιορίζεται ως: «ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα» για τις γυναίκες και «δύο ποτά ή λιγότερα την ημέρα» για τους άνδρες.
ΕΑΝ ΑΝΥΣΗΧΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΣΑΣ ΥΓΕΙΑ, Ή ΑΠΛΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ, ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΤΕΣΤ ΣΤΟ MHASCREENING.ORG
5)
Διατήρηση καλής ψυχικής υγείας
Είτε το αντιλαμβάνεστε είτε όχι, η ψυχική υγεία παίζει ένα μεγάλο ρόλο στην συνολική ευημερία σας. Όταν είστε ψυχικά υγιείς, μπορείτε να απολαμβάνετε τη ζωή σας και τους ανθρώπους που σας περιβάλλουν, να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας, να διατηρείτε καλές σχέσεις και να αντιμετωπίζετε το άγχος. Είναι φυσιολογικό η ψυχική υγεία σας να αλλάζει με τον χρόνο – όλοι αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας. Η δημιουργία θετικών συνηθειών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να υποστηρίξετε την ψυχική υγεία σας όταν είστε καλά και σας βοηθά να αναπτύξετε δεξιότητες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εάν αντιμετωπίσετε συμπτώματα μιας διαταραχής της ψυχικής υγείας.
Επιλογές τροφής και διατροφή
Η ποιότητα των τροφών που καταναλώνετε μπορεί να επηρεάσει τη συνολική σας σωματική και ψυχική υγεία. Το έντερό σας συχνά αποκαλείται “το δεύτερο μυαλό” και επικοινωνεί με τον πραγματικό σας εγκέφαλο – σωματικά μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, και χημικά μέσω των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών (χημικοί αγγελιοφόροι που μεταφέρουν σήματα μεταξύ κυττάρων). Τα βακτήρια, οι ιοί, και οι μύκητες που ζουν στο έντερο λέγονται “μικροβίωμα του εντέρου” – η κατανάλωση θρεπτικών τροφών είναι το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρείτε υγιές το μικροβίωμα του εντέρου σας και να προστατεύετε τον εγκέφαλό σας.
Σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την ψυχική υγεία:
ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ:
Απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου, μειώνουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο ασθενειών της καρδιάς.
Β-ΟΜΑΔΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ:
Βοηθούν στη ρύθμιση των χημικών ουσιών του εγκεφάλου, στην ανοσολογική λειτουργία και στα αμινοξέα (τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών).
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Δ:
Σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης και της κριτικής σκέψης.
Μάθετε περισσότερα στο mhanational.org/food και mhanational.org/gut-brain.
Άσκηση
Το να παραμένετε ενεργοί είναι επωφελές σε πολλές πτυχές της υγείας και μπορεί να εμποδίσει την επιδείνωση συμπτωμάτων σωματικής και ψυχικής υγείας. Αφιερώνοντας χρόνο για άσκηση και κίνηση καθημερινά βελτιώνετε την αυτοεκτίμηση, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τον ύπνο και έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει την κοινωνική απομόνωση και το άγχος.
Το να ασκείστε δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικό!
Δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε για ώρες – μόνο 15 λεπτά έντονης άσκησης κάθε φορά, δέκα φορές την εβδομάδα, θα σας παρέχει τη συνιστάμενη ποσότητα σωματικής δραστηριότητας. Μόλις μία ώρα άσκησης την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Επιλέξτε δραστηριότητες που είναι εύκολο να εντάξετε στη ζωή σας – βγείτε βόλτα με το σκύλο για 20 λεπτά παραπάνω ή κάντε κάποιες ασκήσεις στο πάτωμα ενώ παρακολουθείτε μια ταινία ή την αγαπημένη σας σειρά.
Μάθετε περισσότερα στο mhanational.org/exercise.
Ύπνος
Η υγεία σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο ξεκούραστος/η είστε. Ο ύπνος παίζει ρόλο στη διάθεσή σας, την ικανότητά σας να μάθετε και να δημιουργήσετε αναμνήσεις, την υγεία των οργάνων σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθώς και άλλες σωματικές λειτουργίες όπως η όρεξη, ο μεταβολισμός και η έκκριση ορμονών. Επίσης, βοηθά το σώμα να ξανα ενεργοποιήσει τα κύτταρά του και να καθαρίσει τις τοξίνες.
Η ποιότητα του ύπνου έχει σημασία, όχι μόνο οι ώρες που κοιμάστε.
Καλής ποιότητας ύπνος σημαίνει:
-Να είστε κοιμισμένος για το 85% του χρόνου που είστε στο κρεβάτι ή περισσότερο.
-Να αποκοιμάστε σε λιγότερο από 30 λεπτά.
-Να ξυπνάτε όχι περισσότερο από μία φορά τη νύχτα, για όχι περισσότερο από 20 λεπτά.
Μάθετε περισσότερα στο mhanational.org/sleep.
6)
Διαχείριση του Στρες
Η αντιμετώπιση του στρες είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής – όλοι το βιώνουμε κατά τις περιόδους υπερβολικής ευθύνης, έλλειψης ύπνου ή εξωτερικών ανησυχιών όπως τα χρήματα ή οι σχέσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το στρες έρχεται και φεύγει σχετικά γρήγορα και το σώμα μπορεί να επανέλθει στην κανονική του κατάσταση. Ωστόσο, το συνεχές υψηλό στρες – επειδή δεν μπορείτε να ανακουφίσετε το στρες σας ή αντιμετωπίζετε διαρκώς αγχωτικές καταστάσεις (χρόνιο στρες) – μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσοχή, τη μνήμη, και τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα συναισθήματα μακροχρόνια.
Αναγνωρίστε τεχνικές αντιμετώπισης
Οι τεχνικές αντιμετώπισης είναι δραστηριότητες ή στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε ή να αντέξετε δυσάρεστα συναισθήματα. Δεν υπάρχει κάτι που να δουλεύει για όλους, οπότε μπορεί να χρειαστούν μερικές προσπάθειες για να ανακαλύψετε τι σας βοηθά. Δοκιμάστε διάφορες τεχνικές, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για εκείνες τις στιγμές που η ευημερία σας αρχίζει να επιδεινώνεται.
Μπορείτε να κρατήσετε μια λίστα (στο τηλέφωνό σας ή σε χαρτί) με τα πράγματα που λειτουργούν για εσάς, όπως να καλέσετε έναν φίλο ή να ασκηθείτε στο σπίτι. Αυτό καθιστά ευκολότερο το ξεκίνημα όταν βρίσκεστε σε δύσκολη ψυχική κατάσταση.
Αν ξεκινάτε από την αρχή, το MHA έχει πόρους για την “Κατασκευή της Εργαλειοθήκης της Αντιμετώπισης”.
Μάθετε περισσότερα στο mhanational.org/coping-toolbox και mhanational.org/manage-emotions.
Κτίστε ένα σύστημα υποστήριξης
Το να έχετε ανθρώπους στη ζωή σας που μπορείτε να συσχετιστείτε και να βασιστείτε, συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της διάθεσής σας και της γενικής ευημερίας σας. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και το μυαλό μας είναι προγραμματισμένο να αναζητεί σχέσεις. Το να έχετε ανθρώπους που σας υποστηρίζουν στις δύσκολες στιγμές προστατεύει την ψυχική σας υγεία μακροπρόθεσμα. Ένα ισχυρό κοινωνικό σύστημα υποστήριξης μπορεί όχι μόνο να αποτρέψει την ανάπτυξη προβλημάτων ψυχικής υγείας ή συμπτωμάτων που μπορούν να διαγνωστούν ως ψυχική διαταραχή υγείας, αλλά επίσης βελτιώνει τα συνολικά αποτελέσματα στην ανάρρωση από ψυχική διαταραχή.
Βρείτε τους ανθρώπους σας:
Συνδεθείτε με ανθρώπους με τους οποίους έχετε κοινά χόμπι και ενδιαφέροντα – είναι λιγότερο τρομακτικό να κάνετε νέους φίλους όταν ήδη έχετε κάτι κοινό.
Σκεφτείτε την προσφορά κοινοτικής υπηρεσίας ή εθελοντισμού. Το να προσφέρετε πίσω στην κοινότητα είναι ένας υπέροχος τρόπος να αισθάνεστε λιγότερο μόνοι – θα γνωρίσετε νέους ανθρώπους και πιθανό θα μάθετε για τοπικές εκδηλώσεις και πηγές.
Επικεντρωθείτε σε ποιοτικές σχέσεις – έχοντας ένα άτομο το οποίο εμπιστεύεστε πραγματικά, σας ωφελεί περισσότερο από πολλές επιφανειακές σχέσεις.
Μάθετε περισσότερα στο mhanational.org/social-connections.
ΕΑΝ ΑΝΥΣΗΧΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΣΑΣ ΥΓΕΙΑ, Ή ΑΠΛΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ, ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΤΕΣΤ ΣΤΟ MHASCREENING.ORG
7)
Αναγνωρίζοντας όταν χρειάζεστε βοήθεια για την ψυχική σας υγεία
Σκεφτείτε την σωματική σας υγεία. Όλοι έχουμε μέρες που νιώθουμε ότι πονάμε λίγο, έχουμε πονοκέφαλο ή είμαστε πολύ κουρασμένοι. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε άρρωστοι. Είστε άρρωστοι όταν κάτι αλλάζει ξαφνικά και σημαντικά προς το χειρότερο ή σας εμποδίζει να λειτουργήσετε σωστά.
Η ψυχική υγεία είναι παρόμοια – μια περιστασιακή κακή μέρα αναμένεται, αλλά όταν κάποια πράγματα που ήταν παλιά εύκολα γίνονται πολύ πιο δύσκολα, κάτι συμβαίνει. Αντί να επικεντρώνεστε στα σωματικά συμπτώματα, να εξετάσετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας.
Τι είναι μια ανησυχία για την ψυχική υγεία;
Μια ανησυχία για την ψυχική υγεία είναι οτιδήποτε προκαλεί σε κάποιον να πιστεύει ότι η ψυχική του υγεία μπορεί να υποφέρει. Δεν χρειάζεται να έχετε λάβει διάγνωση για διαταραχή της ψυχικής σας υγείας για να αντιμετωπίζετε μια ανησυχία για αυτήν.
Κοινά σημάδια ανησυχιών για την ψυχική υγεία:
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ:
Παλιότερα ήσασταν πολύ κοινωνικός/ή και θετικός/ή, αλλά τελευταία θέλετε να περνάτε τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι μόνος/η σας.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ:
Δεν ενδιαφέρεστε τόσο για πράγματα που σας άρεσαν παλιότερα – φαγητό, μουσική, χόμπι, φίλους, εργασία/σχολείο.
ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ:
Δεν μπορείτε να επικεντρωθείτε αρκετά για να ακολουθήσετε συνομιλίες με φίλους.
ΕΥΕΞΑΓΩΓΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ:
Εκνευρίζεστε εύκολα και επιτίθεστε σε ανθρώπους που νοιάζεστε για αυτούς.
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να μην νιώθουν «αρκετά άρρωστοι» για να ζητήσουν βοήθεια στην αρχή του ταξιδιού της ψυχικής τους υγείας. Η μέση καθυστέρηση μεταξύ της εμφάνισης των συμπτωμάτων και της αρχής της θεραπείας είναι 11 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μήνες ή χρόνια προκλήσεων στην ψυχική τους υγεία πριν λάβουν μια διάγνωση. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ζητήσετε θεραπεία – αν επιθυμείτε βοήθεια για την ψυχική σας υγεία, αξίζετε να την λάβετε.
Μάθετε για τον εαυτό σας
Είναι δύσκολο να γνωρίζετε πότε η ψυχική σας υγεία επιδεινώνεται αν δεν είστε συνδεδεμένοι με τον εαυτό σας ή αν δεν προσέχετε τις συνήθεις σας σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές.
Διαθέστε χρόνο για να σκεφτείτε την καθημερινή σας ζωή.
Πως είναι η συνήθης διάθεσή σας; Τα επίπεδα ενέργειάς σας; Όρεξη; Ρουτίνα ύπνου; Κοινωνική ζωή; Σωματική υγεία; Όταν ένα ή περισσότερα από αυτά τα πράγματα αλλάζουν σημαντικά, μπορεί να είναι ένδειξη μιας βαθύτερης ανησυχίας για την ψυχική υγεία.
Μπορείτε να καταγράφετε τη διάθεσή σας και την ενέργειά σας για να δείτε εάν μπορείτε να εντοπίσετε κάποια μοτίβα.
Για παράδειγμα, εάν δεν έχετε έναν τακτικό ρυθμό ύπνου, καταγράψτε τις ώρες που κοιμάστε κάθε βράδυ – μπορεί να διαπιστώσετε ότι ξυπνώντας νωρίτερα έχετε πιο ευτυχισμένες ημέρες απ’ ότι αν κοιμηθείτε περισσότερο.
Σκεφτείτε άλλους παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με την ψυχική σας υγεία.
Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν τον καιρό ή τον χρόνο που περνάτε με συγκεκριμένα άτομα. Ίσως να διαπιστώσετε ότι οι βροχερές ημέρες συνήθως σημαίνουν ότι η διάθεσή σας θα είναι λίγο χαμηλότερη από το συνηθισμένο ή ότι οι συζητήσεις με ένα συγκεκριμένο φίλο σας, σας αφήνουν κουρασμένο τελευταία. Μερικές φορές δεν μπορείτε να αλλάξετε τις συνθήκες – αλλά η αντίληψη των πραγμάτων που σας “πυροδοτεί”, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας και να προβλέψετε την φροντίδα του εαυτού σας.
8)
Μάθετε για τις ψυχικές νόσους
Κάνατε ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα μάθησης για την προληπτική φροντίδα της ψυχικής σας υγείας. Ωστόσο, μερικές φορές, οι ψυχικές νόσοι εμφανίζονται απροσδόκητα. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν ψυχικές νόσους και δεν το συνειδητοποιούν – εάν αντιμετωπίζετε κάτι τέτοιο από πάντα, είναι εύκολο να υποθέσετε ότι έτσι είναι για όλους. Η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά η κάθε μέρα δεν πρέπει να αισθάνεται δύσκολη ή εκτός ελέγχου. Εάν αυτό συμβαίνει, μάθετε περισσότερα για τα συμπτώματα διαφόρων ψυχικών νοσημάτων για να δείτε αν κάτι ταιριάζει με τις εμπειρίες σας.
ΕΑΝ ΑΝΥΣΗΧΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΣΑΣ ΥΓΕΙΑ, Ή ΑΠΛΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ, ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΤΕΣΤ ΣΤΟ MHASCREENING.ORG
9)
Τι να κάνετε όταν χρειάζεστε βοήθεια
Όταν ζείτε με μια ψυχική πάθηση ή αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, είναι συνηθισμένο να νιώθετε ότι κανείς δεν καταλαβαίνει τι περνάτε. Αλλά πολλοί άνθρωποι ξεπερνούν τις ψυχικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Δεν είσαι μόνος/η – υπάρχει βοήθεια εκεί έξω και η ανάρρωση είναι πιθανή.
Οι ψυχικές παθήσεις μπορεί να είναι δύσκολες και μπερδεμένες.
Είναι όλο και πιο συνηθισμένο να μιλάμε ανοικτά για την ψυχική υγεία, ωστόσο ακόμα υπάρχει πολύ κοινωνικό στίγμα ή κριτική που έχουν οι άνθρωποι για τις ψυχικές παθήσεις. Αν έχετε δει ή ακούσει αρνητικότητα για τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε, μπορεί να εσωτερικοποιήσετε αυτές τις στάσεις και να νιώθετε ντροπή για τις εμπειρίες σας. Αυτή η ντροπή, ή αυτοστιγματοποίηση, καθιστά δύσκολο να μιλήσετε για τις ανησυχίες σας.
Αναγνωρίστε στον εαυτό σας ότι αντιμετωπίζετε δυσκολίες.
Η αποδοχή ότι μπορεί να έχετε μια διαταραχή ψυχικής υγείας μπορεί να είναι τρομακτική – ξαφνικά φαίνεται τόσο πραγματική. Ωστόσο, μπορεί επίσης να σας βάλει στον δρόμο για να λάβετε τη βοήθεια που σας αξίζει. Κάντε ένα έλεγχο ψυχικής υγείας στο mhascreening.org για να πάρετε μια ιδέα για το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας. Το να έχετε λεξιλόγιο για να περιγράψετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε βοηθά στο να κάνετε περισσότερη έρευνα και στη σύνδεσή σας με συνομήλικους.
Μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε.
Μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε τι να πείτε, αλλά απλά αναφέροντας αυτό που βιώνετε είναι ένα καλό ξεκίνημα. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να είναι καθοριστικοί υποστηρικτές καθώς ξεκινάτε το ταξίδι της ανάρρωσής σας – η ανάρρωση είναι δύσκολη για να τη διαχειριστείτε μόνοι σας και τα αγαπημένα σας άτομα μπορούν να σας υποστηρίξουν μόνο αν γνωρίζουν τι συμβαίνει. Το να μιλήσετε σε κάποιο από κοντά μπορεί να σας φαίνεται αφόρητο – δοκιμάστε να γράψετε κάτω αυτό που θέλετε να πείτε έτσι ώστε να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας, ή γράψτε τα όλα σε ένα γράμμα για να τους δώσετε και να συζητήσετε αργότερα.
Αν ανησυχείτε ότι οι κοντινοί σας άνθρωποι δεν θα είναι υποστηρικτικοί, δοκιμάστε να απευθυνθείτε σε άλλα άτομα που φαίνονται ευγενικά: συνάδελφοι, δάσκαλοι, γονείς φίλων ή αυτό το άτομο με το οποίο δεν έχετε μιλήσει εδώ και χρόνια, αλλά που δημοσιεύει για την ψυχική του υγεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν μπορείτε να σκεφτείτε κανέναν στη ζωή σας που νιώθετε άνετα να ανοίξετε τα προβλήματά σας; Μπορείτε να καλέσετε ένα αριθμό υποστήριξης – αυτοί οι αριθμοί είναι εξυπηρετούμενοι από εκπαιδευμένους συνομήλικούς σας που έχουν περάσει μέσα από δικές τους ψυχικές αναταράξεις και γνωρίζουν πώς είναι να χρειάζεσαι βοήθεια. Μπορείτε να βρείτε μια λίστα διαθέσιμων αριθμών υποστήριξης στο mhanational.org/warmlines.
Όροι που πρέπει να γνωρίζετε
Ανάρρωση: Μια διαδικασία αλλαγής μέσω της οποίας οι άνθρωποι βελτιώνουν την υγεία και την ευεξία τους, ζουν αυτοκαθοδηγούμενες ζωές και προσπαθούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
Στίγμα: αρνητική, επικριτική ή/και μεροληπτική στάση απέναντι σε προκλήσεις της ψυχικής υγείας και σε όσους ζουν με αυτές.
Αυτοστιγματισμός: Αρνητικές στάσεις και ντροπή σχετικά με την ψυχική υγεία ενός ατόμου, προκαλούμενες από την εσωτερίκευση του δημόσιου στίγματος.
Συνομήλικος: Κάποιος που μοιράζεται την εμπειρία ζωής με μια ψυχική πάθηση και/ή με πρόβλημα χρήσης ουσιών.
Επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας: Ένα αδειούχο ή πιστοποιημένο άτομο που παρέχει θεραπεία ψυχικής υγείας.
Ψυχοθεραπευτής: Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας που έχει εκπαιδευτεί να βοηθά άτομα να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις
συμπεριφορές τους. Μπορεί να αξιολογεί και/ή να διαγιγνώσκει διαταραχές ψυχικής υγείας.
Ψυχίατρος: Ένας αδειούχος ιατρός που έχει ολοκληρώσει επιπλέον εκπαίδευση στην ψυχιατρική. Μπορεί να διαγιγνώσκει διαταραχές ψυχικής υγείας, να γράφει συνταγές και να διαχειρίζεται φαρμακευτική αγωγή, και να παρέχει θεραπεία.
Ασφάλιση υγείας: Ένα υπογεγραμμένο συμβόλαιο με μια ασφαλιστική εταιρεία υγείας που απαιτεί από την εταιρεία να καλύπτει μέρος του κόστους θεραπείας της υγείας σας.
Κλίμακα κινούμενης πληρωμής: Ένα μοντέλο πληρωμής που οι πάροχοι χρησιμοποιούν για να καταστήσουν τη θεραπεία οικονομικά προσιτή για όσους δεν θα μπορούσαν αλλιώς να ανταποκριθούν λόγω χαμηλού εισοδήματος ή έλλειψης ασφάλισης υγείας.
Εξωτερική θεραπεία: Θεραπεία που πραγματοποιείται σε ιατρείο, νοσοκομείο ή άλλο κλινικό περιβάλλον, αλλά δεν περιλαμβάνει διανυκτερεύσεις.
10)
Μιλήστε με έναν επαγγελματία.
Η αναζήτηση βοήθειας μπορεί να φανεί τρομακτική. Για ορισμένους ανθρώπους, απλά η σκέψη να μιλήσουν σε έναν γιατρό για την ψυχική τους υγεία είναι τρομακτική. Μπορεί να υπάρχουν μεγάλοι χρόνοι αναμονής ή λέξεις που δεν κατανοείτε, και πώς μπορείτε να ξέρετε από πού να αρχίσετε; Ότι και να γίνει, αξίζετε βοήθεια.
Ξεκινήστε από το να απευθυνθείτε στον προσωπικό σας γιατρό. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο να μιλήσετε με αυτόν για συναισθηματικά θέματα, αλλά μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους. Μπορεί να σας κάνει ερωτήσεις για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τι συμβαίνει με εσάς, να σας ενημερώσει για το ποια είδη υποστήριξης υπάρχουν και να σας συνιστά αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φάρμακα. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όπως έναν ψυχοθεραπευτή και έναν ψυχίατρο.
Η θεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή και άλλες μέθοδοι ψυχικής υγείας μπορεί να είναι εκπληκτικές εμπειρίες, αλλά για ορισμένους το οικονομικό κομμάτι κάνει τη διαδικασία ανέφικτη. Αν δεν έχετε ασφάλιση ή αν η ασφάλισή σας δεν καλύπτει τις ψυχικές υπηρεσίες, μπορεί να μην ξέρετε πώς να προχωρήσετε.
Επιλογές για άτομα χωρίς ασφάλιση:
Ρωτήστε τους ψυχοθεραπευτές για τις επιλογές πληρωμής με κλίμακα κινούμενης πληρωμής. Ξεκινήστε επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο mhanational.org/finding-therapy.
Εξετάστε τα τοπικά κολέγια ή πανεπιστήμια για ένα πρόγραμμα εξωτερικής ψυχολογικής θεραπείας. Κάντε μια αναζήτηση στο Google για τον όρο “outpatient psychology program” ακολουθούμενο από το όνομα ενός κοντινού πανεπιστημίου, ή αναζητήστε “university hospitals” ακολουθούμενο από την πόλη ή το κράτος σας, αν δεν γνωρίζετε συγκεκριμένα πανεπιστήμια.
Η ομαδική θεραπεία συνήθως κοστίζει περίπου το ένα τρίτο της τιμής μιας ατομικής συνεδρίας – ένα τοπικό κοινοτικό κέντρο θα πρέπει να μπορεί να σας κατευθύνει προς μια ομάδα που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Ελέγξτε τον ιστότοπο του Τμήματος Ψυχικής Υγείας του κράτους σας ή αυτόν τον κατάλογο υπηρεσιών που λειτουργούν από ομότιμους στο cdsdirectory.org.
Επικοινωνήστε με τοπικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ή κέντρα πόρων – εντοπίστε τον τοπικό φορέα MHA στον ιστότοπο mhanational.org/find-affiliate.
Το παραδοσιακό σύστημα ψυχικής υγείας δεν καλύπτει τις ανάγκες όλων.
Η μεγάλη πλειοψηφία της δυτικής υγειονομικής βιομηχανίας έχει υιοθετήσει το ιατρικό μοντέλο κατανόησης και αντιμετώπισης των παθήσεων υγείας – επικεντρώνοντας στη διάγνωση και διαχείριση των συμπτωμάτων. Συχνά, οι κοινωνικοί, πολιτισμικοί και ιστορικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των κοινοτήτων που παραδοσιακά έχουν υποβαθμιστεί αγνοούνται.
Άλλες μορφές θεραπείας περιλαμβάνουν τη φροντίδα της κοινότητας, τις πρακτικές που βασίζονται στον πολιτισμό και την αυτοκαθοδήγηση. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτά στο mhanational.org/july. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε ομάδες υποστήριξης ή να αναζητήσετε την υποστήριξη από συνομήλικους. Όλες αυτές είναι έγκυρες μορφές υποστήριξης της ψυχικής υγείας – αν λειτουργούν για εσάς, τότε λειτουργούν!
ΕΑΝ ΑΝΥΣΗΧΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΣΑΣ ΥΓΕΙΑ, Ή ΑΠΛΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ, ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΤΕΣΤ ΣΤΟ MHASCREENING.ORG
11)
Πού να πάτε
Όταν έχετε αποφασίσει να ζητήσετε βοήθεια, το να γνωρίζετε ποιες πηγές είναι διαθέσιμες και από πού να ξεκινήσετε μπορεί να είναι λίγο δύσκολο. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χάρτη αποφάσεων για να σας βοηθήσει να βρείτε τις επιλογές σας. Εάν δεν βρείτε βοήθεια όταν τελειώνει μια διαδρομή, δοκιμάστε οποιανδήποτε από τις πηγές που υπάρχουν στα χρυσά κουτιά.
Ξεκινήστε Εδώ
Βρίσκεστε σε κρίση ψυχικής υγείας (σκέφτεστε να βλάψετε τον εαυτό σας ή κάποιον άλλον);
Καλέστε τον αριθμό 1-800-273-TALK (8255), πηγαίνετε στο τοπικό Επείγον Ιατρείο ή καλέστε το 911 όσο το δυνατόν συντομότερα. Μπορείτε επίσης να στείλετε το μήνυμα “MHA” στον αριθμό 741-741 για εμπιστευτικές υπηρεσίες κρίσης μέσω κειμένου.
Είστε τρέχων ή πρώην μέλος των ένοπλων δυνάμεων ή σύζυγος ή παιδί ενός μέλους;
ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝ
Το MilitaryOne Source παρέχει εμπιστευτική, περιορισμένης διάρκειας συμβουλευτική για το ενεργό προσωπικό του ένοπλου δυναμικού και στις οικογένειές του.
Οι στρατιωτικοί ιερείς είναι πάροχοι υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Το TRICARE διαθέτει μια Γραμμή Συμβουλών Νοσοκόμων 24/7 στον αριθμό 1-800-874-2273.
ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
Οι επιλέξιμοι πρώην στρατιώτες μπορούν να λάβουν φροντίδα μέσω του V.A. Επισκεφθείτε το va.gov/health ή καλέστε τον αριθμό 1-877-222-8387.
Είστε φοιτητής;
ΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Ο σχολικός συμβουλευτικός οδηγός σας μπορεί να συζητήσει μαζί σας και να σας βοηθήσει να βρείτε πόρους ή επιπλέον βοήθεια.
ΠΟΡΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Το κολέγιο ή το πανεπιστήμιό σας μπορεί να έχει Κέντρο Υγείας της Πανεπιστημιούπολης ή να προσφέρει παραπομπές για βοήθεια μέσω του Γραφείου Φοιτητικής Ζωής ή της Ζωής στην Πανεπιστημιούπολη.
Η Active Minds έχει πάνω από 1000 κεφάλαια που λειτουργούν ως κοινότητα υποστήριξης σε πανεπιστήμια σε όλη την Αμερική. Ελέγξτε αν υπάρχει ένα κεφάλαιο στο σχολείο σας στη διεύθυνση activeminds.org/programs.
Το ULifeline.org μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με πόρους για την ψυχική υγεία.
Έχετε ασφάλεια υγείας;
Έχετε ασφάλεια μέσω ενός κυβερνητικού προγράμματος, όπως το Medicaid ή το Medicare;
MEDICAID
Οι παρόχοι που αποδέχονται το Medicaid μπορεί να αναφέρονται από το γραφείο Medicaid της πολιτείας σας, το οποίο μπορείτε να βρείτε αναζητώντας στο medicaid.gov.
MEDICARE
Μια λίστα με συμμετέχοντες γιατρούς μπορεί να βρεθεί στο medicare.gov (Κάντε κλικ στο “Παρόχοι & Υπηρεσίες”).
ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ (PRIMARY CARE PROVIDER)
Ο κανονικός ή ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να παράσχει παραπεμπτικά σε ειδικούς για τη ψυχική υγεία ή να σας συνταγογραφήσει φροντίδα για το ενδιάμεσο διάστημα.
Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Η ασφαλιστική σας εταιρεία διαθέτει μια βάση δεδομένων με παρόχους στο δίκτυο σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κόστος. Μπορεί να χρειαστεί να καλέσετε περισσότερους από έναν πάροχο ψυχικής υγείας για να δείτε ποιος δέχεται νέους ασθενείς και να ρωτήσετε για τους χρόνους αναμονής.
Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επίσης ένα τηλεφωνικό κέντρο νοσηλευτή.
Εργάζεστε για μια εταιρεία που προσφέρει Πρόγραμμα Βοήθειας στους Υπαλλήλους (EAP);
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (EAP)
Το πρόγραμμα Βοήθειας Υπαλλήλων (EAP) σας μπορεί να παρέχει μια παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για περιορισμένο αριθμό υπηρεσιών ή να σας παραπέμψει σε άλλους παρόχους. Ρωτήστε το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας σας για περισσότερες πληροφορίες.
Είστε ενεργός στην πίστη σας κοινότητα;
Θρησκευτικά Μέρη Λατρείας
Οι τοπικές εκκλησίες, τα τζαμιά, οι συναγωγές ή άλλα θρησκευτικά μέρη λατρείας μπορεί να έχουν υπηρεσίες υγείας ή ένα θρησκευτικό ηγέτη με συμβουλευτικό πιστοποιητικό.
Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ MHA (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΑΣ)
Βρείτε έναν MHA ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ στην περιοχή σας αναζητώντας στο mhanational.org/find-affiliate και επικοινωνήστε με τον οργανισμό τηλεφωνικώς ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Γνωρίζουν την τοπική κοινότητα. Πολλοί από αυτούς μπορούν να σας συνδέσουν με ομότιμη υποστήριξη ή να σας βοηθήσουν να βρείτε άλλα χρήσιμα προγράμματα.
ΤΟΠΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Τα ονόματα αυτών των κέντρων διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία, αλλά οι τοπικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας ή οι κοινοτικοί οργανισμοί παρέχουν δωρεάν ή χαμηλού κόστους θεραπεία και υπηρεσίες βάσει κλίμακας, έτσι ώστε οι επιλέξιμοι άνθρωποι να πληρώνουν βάσει του εισοδήματός τους.
12)
Όροι που πρέπει να γνωρίζετε
Εάν σκέφτεστε για πρώτη φορά να ασχοληθείτε με την ψυχική σας υγεία, μπορεί να συναντήσετε λέξεις που φαίνονται απλές αλλά δεν είστε ακριβώς σίγουροι τι σημαίνουν. Παρακάτω υπάρχει μια λίστα όρων που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο το εργαλείο “Back to Basics” για τον Μήνα της Ψυχικής Υγείας του 2022.
Δεξιότητα αντιμετώπισης: Μια στρατηγική που βοηθά στην αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων και μειώνει τα δυσάρεστα συναισθήματα, σκέψεις, ή συμπεριφορές
Ασφάλιση υγείας: Ένα υπογεγραμμένο συμβόλαιο με μια ασφαλιστική εταιρεία υγείας που απαιτεί από την εταιρεία να καλύπτει μέρος των δαπανών της ιατροφαρμακευτικής σας περίθαλψης.
Βιωματική εμπειρία: Άμεση προσωπική εμπειρία αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας ή χρήσης ουσιών.
Ανησυχία Ψυχικής Υγείας: Οτιδήποτε κάνει ένα άτομο να πιστεύει ότι η ψυχική του υγεία μπορεί να υποφέρει. Μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα, μια ομάδα συμπτωμάτων ή μια διαγνώσιμη διαταραχή ψυχικής υγείας.
Διαταραχή Ψυχικής Υγείας: μια συλλογή συμπτωμάτων όπου έχουν διαπιστωθεί από μια κοινότητα ψυχικής υγείας. Συμπεριλαμβάνει παθήσεις που ορίζονται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-V), στη Διεθνή Ταξινόμηση Ασθενειών (ICD-11), και από ανθρώπους με βιωματική εμπειρία.
Επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας: Ένας αδειούχος ή πιστοποιημένος πάροχος ψυχικής υγείας.
Έλεγχος ψυχικής υγείας: Μια αξιολόγηση ψυχικής υγείας και ευημερίας μέσω επιστημονικά επικυρωμένων εργαλείων αξιολόγησης.
Νευροδιαβιβαστές: Χημικές ουσίες που μεταφέρουν μηνύματα σε όλο τον εγκέφαλο
Εξωτερική θεραπεία: Θεραπεία που πραγματοποιείται σε ιατρείο, νοσοκομείο ή άλλο κλινικό περιβάλλον, αλλά δεν περιλαμβάνει διανυκτερεύσεις.
Συνομήλικος: Κάποιος που μοιράζεται την βιωματική εμπειρία με μια ψυχική πάθηση και/ή με πρόβλημα χρήσης ουσιών.
Παράγοντας προστασίας: Κάτι που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης μιας κατάστασης και/ή ισορροπεί έναν υπάρχοντα παράγοντα κινδύνου
Ψυχίατρος: Ένας αδειούχος ιατρός που έχει ολοκληρώσει επιπλέον εκπαίδευση στην ψυχιατρική. Μπορεί να διαγιγνώσκει διαταραχές ψυχικής υγείας, να γράφει συνταγές και να διαχειρίζεται φαρμακευτική αγωγή, και να παρέχει θεραπεία.
Ανάρρωση: Μια διαδικασία αλλαγής μέσω της οποίας οι άνθρωποι βελτιώνουν την υγεία και την ευεξία τους, ζουν αυτοκαθοδηγούμενες ζωές και προσπαθούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
Παράγοντας κινδύνου: Κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτυχθεί μια διαταραχή
Αυτοστιγματισμός: Αρνητικές στάσεις και ντροπή σχετικά με την ψυχική υγεία ενός ατόμου, προκαλούμενες από την εσωτερίκευση του δημόσιου στίγματος.
Κλίμακα κινούμενης πληρωμής: Ένα μοντέλο πληρωμής που οι πάροχοι χρησιμοποιούν για να καταστήσουν τη θεραπεία οικονομικά προσιτή για όσους δεν θα μπορούσαν αλλιώς να το ανταποκριθούν λόγω εισοδήματος ή έλλειψης ασφάλισης υγείας.
Κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες της υγείας: Οι Κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες υγείας είναι οι συνθήκες στις οποίες ζουν, μαθαίνουν, εργάζονται και παίζουν οι άνθρωποι όπου έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής τους.
Στίγμα: αρνητικές, επικριτικές ή/και μεροληπτικές στάσεις απέναντι σε προκλήσεις της ψυχικής υγείας και σε όσους ζουν με αυτές.
Στρες: Ένα συναίσθημα σωματικής και συναισθηματικής έντασης ως ανταπόκριση στην υπερφόρτωση ή ανικανότητα διαχείρισης ψυχικής ή συναισθηματικής πίεσης.
Σύμπτωμα: Σωματικό και ψυχικό χαρακτηριστικό όπου υποδεικνύει την πιθανή ύπαρξη μιας ανησυχίας, διαταραχής, ή διάγνωσης.
Ψυχοθεραπευτής: Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας που έχει εκπαιδευτεί να βοηθά άτομα να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους. Μπορεί να αξιολογεί και/ή να διαγιγνώσκει διαταραχές της ψυχικής υγείας.
Τραύμα: Mια συναισθηματική αντίδραση σε μια ανησυχητική, τρομακτική ή συγκλονιστική εμπειρία που κατακλύζει την ικανότητα ενός ατόμου να αντεπεξέλθει
We are here to help! Click here to book an appointment.