1-7 ΙΟΥΛΙΟΥ - ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

1-7 Ιουλίου: Εβδομάδα Ενημέρωσης για το Αλκοόλ

Η Διαδεδομένη Παρουσία του Αλκοόλ και οι Επιπτώσεις του

Σήμερα, το αλκοόλ είναι παντού. Είναι εκεί όταν παρακολουθούμε ποδόσφαιρο, γιορτάζουμε σημαντικά γεγονότα και ακόμη και στις χαλαρές εξόδους μας. Αλλά ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις του αλκοόλ που έχει τόσο έντονη παρουσία στην καθημερινή μας ζωή; Ας εξετάσουμε κάποιες από τις λιγότερο συζητημένες επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία μας και ας καταρρίψουμε μερικούς επίμονους μύθους.

Αρνητικές Επιπτώσεις του Αλκοόλ

Το αλκοόλ, παρόλο που έχει κοινωνικά αποδεκτή χρήση, φέρει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που αξίζει να λάβουμε υπόψη:

Σωματική Υγεία

  • Αυξημένος Κίνδυνος Ασθενειών: Η τακτική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις όπως η νόσος του ήπατος, η παγκρεατίτιδα, διάφοροι τύποι καρκίνου, η καρδιακή νόσος, εγκεφαλικό και υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Εκφυλισμός Φυσικών Ικανοτήτων: Το αλκοόλ μειώνει την κρίση, τον χρόνο αντίδρασης και τον συντονισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων ή/και επιθέσεων.

 

Ψυχική Υγεία

  • Διαταραχές Διάθεσης: Επιδεινώνει καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή, οι οποίες μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας.
  • Γνωστική Λειτουργία: Το αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά, επηρεάζοντας τη λήψη αποφάσεων και τη μνήμη, πράγμα που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην καθημερινή μας λειτουργία.

 

Εθισμός και Εξάρτηση

  • Αυξημένος Κίνδυνος Αλκοολισμού: Η τακτική χρήση αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης εξάρτησης από το αλκοόλ, οδηγώντας σε αλκοολισμό και προϋποθέτοντας επαγγελματική βοήθεια για την διαχείριση του.

 

Καταρρίπτοντας Κοινούς Μύθους

Μύθος: Το αλκοόλ βοηθάει να κοιμόμαστε καλύτερα.

Γεγονός: Το αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα, αλλά διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου, ιδιαίτερα το στάδιο REM, το οποίο είναι κρίσιμο για τον αναζωογονητικό ύπνο.

 

Μύθος: Είμαι υγιής και δραστήριος, οπότε το αλκοόλ δεν θα με επηρεάσει.

Γεγονός: Ανεξάρτητα από την συνολική μας υγεία, το αλκοόλ μπορεί ακόμη να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα μας, υπονομεύοντας τη φυσική μας υγεία και την ψυχική μας ευημερία.

 

Μύθος: Το ποτό μειώνει το άγχος και το στρες.

Γεγονός: Αν και οι αρχικές επιδράσεις του αλκοόλ μπορεί να φαίνονται καταπραϋντικές, στην πραγματικότητα αυξάνει τα επίπεδα άγχους μόλις περάσει η αρχική επίδραση, οδηγώντας σε αυξημένο άγχος μετέπειτα.

 

Μύθος: Το αλκοόλ βλάπτει μόνο το συκώτι.

Γεγονός: Αν και η υπερβολική κατανάλωση επηρεάζει το συκώτι, επηρεάζει επίσης και άλλα όργανα όπως την καρδιά, τα νεφρά και τον εγκέφαλο. Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών, επηρεάζοντας τη συνολική υγεία.

 

Η διαδεδομένη παρουσία του αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι μία ακίνδυνη ουσία σε οποιαδήποτε περίσταση. Ωστόσο, οι επιπτώσεις του στην υγεία μας είναι εκτεταμένες. Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Ενημέρωσης για το Αλκοόλ, ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες του αλκοόλ και να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ στη ζωή μας. Κατανοώντας τις πραγματικές επιπτώσεις και καταρρίπτοντας μύθους, μπορούμε να κάνουμε πιο ενημερωμένες επιλογές για την κατανάλωση αλκοόλ, κατευθυνόμενοι σε ένα υγιή τρόπο ζωής.

 

Τζούλη Μιχαήλ, Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Στο Altius Mind Institute έχουμε θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Για ραντεβού πατήστε εδώ.