5 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΜΑΣ

Η ψυχολογία μας προσφέρει ένα παράθυρο στον τρόπο λειτουργίας του μυαλού μας, αποκαλύπτοντας συχνά εκπληκτικές πληροφορίες για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Ανάμεσα στις πολλές ενδιαφέρουσες έννοιες στην ψυχολογία, πέντε φαινόμενα ξεχωρίζουν για τη συναρπαστική και μερικές φορές αινιγματική φύση τους. Ας δούμε αυτές τις έννοιες, εξερευνώντας τι είναι και πώς επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή.

1. Déjà Vu: Η Αίσθηση του «Το έχω ήδη δει αυτό!»

Σας έχει τύχει ποτέ να μπείτε σε έναν χώρο που δεν έχετε ξαναδεί και να νιώσετε ότι τον έχετε ξαναεπισκεφτεί; Αυτή η παράξενη αίσθηση είναι γνωστή ως déjà vu, μια γαλλική φράση που σημαίνει «ήδη δει». Αν και μπορεί να φαίνεται μυστηριώδες, το déjà vu είναι στην πραγματικότητα ένα ψυχολογικό φαινόμενο. Επιστήμονες πιστεύουν ότι συμβαίνει όταν υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις νέες πληροφορίες, προκαλώντας μια στιγμή αλληλεπικάλυψης (overlap) μεταξύ βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης. Αυτό μας δίνει την παράξενη αίσθηση ότι έχουμε ζήσει την τρέχουσα κατάσταση ξανά, ακόμα κι αν δεν έχει συμβεί.

2. Το Φαινόμενο του Παρευρισκόμενου: Bystander effect

Το φαινόμενο του παρευρισκόμενου είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο όπου τα άτομα είναι λιγότερο πιθανό να προσφέρουν βοήθεια σε ένα θύμα όταν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι γύρω. Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά η παρουσία άλλων μπορεί να διαχέει την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης. Όσο περισσότεροι παρευρισκόμενοι υπάρχουν, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να βοηθήσει κάποιο άτομο καθώς σκέφτονται «Υπάρχουν πολλοί εδώ, κάποιος θα βρεθεί να βοηθήσει». Η κατανόηση του φαινομένου του παρευρισκόμενου μας υπενθυμίζει τη σημασία της ανάληψης δράσης, ακόμα κι όταν υπάρχουν άλλοι γύρω μας.

3. Αντίστροφη Ψυχολογία (Reverse Psychology): Αποκτώντας Αυτό που Θέλετε Λέγοντας το Αντίθετο

Είναι μια τεχνική όπου προσπαθεί κάποιος να κάνει τον άλλον να κάνει κάτι προτείνοντάς του το αντίθετο. Εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη τάση για ανεξαρτησία και αντίσταση στην εξουσία. Για παράδειγμα, λέγοντας σε ένα παιδί, «Στοίχημα ότι δεν μπορείς να καθαρίσεις το δωμάτιό σου σε δέκα λεπτά», μπορεί να το παρακινήσει να αποδείξει ότι κάνετε λάθος και να το καθαρίσει γρήγορα. Αν και δεν είναι μια εγγυημένη στρατηγική, μπορεί να είναι εκπληκτικά αποτελεσματική σε καταστάσεις όπου οι άνθρωποι είναι πιθανό να αντισταθούν σε άμεσες οδηγίες.

4. Γνωστική Ασυμφωνία: Η Σύγκρουση των Πιστεύω

Η γνωστική ασυμφωνία αναφέρεται στην ενόχληση που νιώθουμε όταν έχουμε δύο αντικρουόμενα πιστεύω ή όταν η συμπεριφορά μας αντιβαίνει στις αξίες μας. Για παράδειγμα, αν κάποιος εκτιμά την υγεία του αλλά καπνίζει τσιγάρα, μπορεί να βιώσει γνωστική ασυμφωνία. Για να μειωθεί αυτή η δυσφορία, οι άνθρωποι συχνά αλλάζουν τα πιστεύω τους ή δικαιολογούν τη συμπεριφορά τους, μερικές φορές με παράλογους τρόπους. Π.χ. «Είναι εντάξει να καπνίζω 2 πακέτα τσιγάρα την μέρα αφού πηγαίνω 5 φορές την εβδομάδα γυμναστήριο.» Η γνωστική ασυμφωνία είναι μια ισχυρή δύναμη που διαμορφώνει τις στάσεις και τις αποφάσεις μας, ωθώντας μας να βρούμε εσωτερική συνέπεια, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να παραμορφώσουμε την αλήθεια προς τον εαυτό μας. Χρειάζεται να βλέπουμε τα γεγονότα με αντικείμενο τρόπο και να ρυθμίζουμε τις πράξεις μας αναλόγως με το τι είναι πιο σημαντικό για εμάς.

5. Επίδραση εικονικού φαρμάκου (Επίδραση πλασίμπο): The placebo effect

Το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου συμβαίνει όταν κάποιος βιώνει πραγματική βελτίωση στην κατάστασή του μετά τη λήψη μιας θεραπείας που δεν έχει θεραπευτική επίδραση, όπως ένα χάπι από ζάχαρη. Αυτό το φαινόμενο δείχνει την απίστευτη δύναμη του νου να επηρεάζει το σώμα. Όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι λαμβάνουν πραγματική θεραπεία, οι προσδοκίες τους μπορούν να προκαλέσουν φυσικές αλλαγές, όπως ανακούφιση από τον πόνο ή βελτιωμένη διάθεση. Το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου υπογραμμίζει την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ νου και σώματος και τη σημασία της πίστης στη διαδικασία ίασης.

Αυτά τα πέντε ψυχολογικά φαινόμενα προσφέρουν μια μικρή ματιά στην περίπλοκη λειτουργία του μυαλού μας. Κατανοώντας αυτές τις έννοιες, αποκτούμε διορατικότητα για τη δική μας συμπεριφορά και τη συμπεριφορά των άλλων, βοηθώντας μας να περιηγηθούμε στον κόσμο με μεγαλύτερη επίγνωση και ενσυναίσθηση. Είτε πρόκειται για την αναγνώριση της δύναμης της πίστης για την ίαση, την ενόχληση των αντικρουόμενων σκέψεων ή την επίδραση της κοινωνικής δυναμικής, αυτά τα φαινόμενα μας υπενθυμίζουν ότι το μυαλό μας είναι τόσο συναρπαστικό όσο και πολύπλοκο.

 

Τζούλη Μιχαήλ, Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Στο Altius Mind Institute έχουμε θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Για ραντεβού πατήστε εδώ.