ΠΩΣ ΝΑ ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΕΙΣ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΝΤΟΠΑΜΙΝΗΣ ΣΟΥ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

Η ντοπαμίνη είναι εξαιρετικά σημαντική για την ευρωστία σου και την ευτυχία σου.

Η ντοπαμίνη είναι η πρώτιστη χημική ουσία «ηδονής» του εγκεφάλου. Αυτός ο μοναδικός νευροδιαβιβαστής είναι υπεύθυνος για μια πληθώρα διανοητικών και σωματικών διαδικασιών. Μαθαίνοντας πώς να διεγείρεις τα δικά σου επίπεδα ντοπαμίνης με φυσικό τρόπο, μπορείς να ξεπεράσεις την κατάθλιψη, το άγχος, την απάθεια και τον φόβο, ενώ παράλληλα ενισχύονται αισθήματα ηδονής που έχουν δημιουργηθεί από αυτόν τον καταπληκτικό μικρό νευρώνα.

Η ντοπαμίνη είναι αυτή που ανταμείβει συγκεκριμένες συμπεριφορές μέσα μας με σκοπό να τις επαναλαμβάνουμε. Είναι και ο λόγος που κάποια ναρκωτικά είναι τόσο εθιστικά. Η κοκαΐνη, η ηρωίνη και άλλα οπιοειδή προκαλούν μια «σούπερ ανταμοιβή», κάτι που κάνει τη χρήση τους εξαιρετικά επιθυμητή, μέχρι να βιώσεις τη συντριβή της ντοπαμίνης που προκαλείται όταν το παράνομο ναρκωτικό απουσιάζει από την φυσιολογία.

Τα οπιοειδή κάνουν δεσμούς με τους αισθητήρες οπιοειδών στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τη ντοπαμίνη, αλλά όταν απουσιάζουν, υπάρχει μια υπεραυξανόμενη ανάγκη για περισσότερο οπιοειδές (ή άλλο ναρκωτικό) για να προκαλέσει την ίδια ανύψωση ντοπαμίνης. Αυτό είναι που προκαλεί τους εθισμένους στα ναρκωτικά, στο να καταφεύγουν σε υπεραυξανόμενες αρνητικές συμπεριφορές για να αποκτήσουν το επόμενο τους «φτιάξιμο». Η ανύψωση της ντοπαμίνης είναι τόσο επιθυμητή και τόσο εθιστική.

Είναι χρήσιμο όμως να ξέρουμε πως να παίρνουμε μικρές δόσεις ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μας με λιγότερο καταστροφικές συμπεριφορές – όπως να κάνουμε λεφτά, να κάνουμε σεξ, ακόμα και να κερδίζουμε σε ένα βιντεοπαιχνίδι, καθώς  υπάρχουν δραστηριότητες που αυξάνουν την ντοπαμίνη και μπορούν να αυξάνουν τακτικά τον νευροδιαβιβαστή της «ηδονής» μας χωρίς όμως να προκαλούν μια εθιστική αντίδραση.

Η ντοπαμίνη κάνει περισσότερα από το να υπερυψώνει απλά τον συντελεστή ευτυχίας μας. Είναι, επίσης, υπεύθυνη για να ρυθμίζει την κίνηση των μυών μας, να βελτιώνει γνωστικές δραστηριότητες, να μας βοηθά να παραμένουμε συγκεντρωμένοι, να παίρνουμε αποφάσεις, να αξιολογούμε προβλήματα και να τα λύνουμε και να ρυθμίζει την έκκριση προλακτίνης.

Η ντοπαμίνη είναι αναμφισβήτητα, εξαιρετικά σημαντική για την ευρωστία μας και την ευτυχία μας. Χωρίς υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης, έχουμε την τάση να νιώθουμε κατάθλιψη, λύπη, σύγχυση, φόβο, αρνητική σκέψη, συλλογισμό και άλλα συναισθηματικά εμπόδια.

Ακολουθούν μερικοί 100% φυσικοί τρόποι για να αυξήσουμε τα επίπεδα ντοπαμίνης μας:

Άσκηση

Η άσκηση ανυψώνει τους D2 αισθητήρες ντοπαμίνης μέσα στον εγκέφαλο. Επιπλέον, αυξάνει την σεροτονίνη και άλλες ενδορφίνες μέσα στο σώμα. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει για να αποφευχθεί η κατάθλιψη, να μειωθεί το στρες και να ενδυναμωθεί το μυαλό τόσο όσο ενδυναμώνεται ταυτόχρονα το σώμα.

Κάνε μια Λίστα και Διάγραψε τα Πράγματα που Ολοκλήρωσες

Στον εγκέφαλο απελευθερώνεται έστω και λίγη ντοπαμίνη, κάθε φορά που ολοκληρώνουμε επιτυχώς ένα έργο – άσχετα πόσο μεγάλο ή μικρό. Για να πάρεις ακόμα περισσότερες δόσεις ντοπαμίνης, τότε διαμέλισε μεγάλα έργα σε μικρότερα κομμάτια και διάγραψε τα ένα προς ένα. Αυτή η συνήθεια έχει επίσης την τάση να σε κρατάει σε επαγρύπνηση προς τους στόχους σου και να ξεκαθαρίζει την νοητική σύγχυση μέσα στο μυαλό σου.

Οι Αρχές της Αυτοδιοίκησης δηλώνουν ότι αν ένα έργο αντιπροσωπεύει μια αλλαγή της τάξης του 25% (ή μεγαλύτερης αλλαγής), στη ρουτίνα της ζωής σου, θα νιώσεις απρόθυμος να το τελειώσεις και συχνά να καταλήγεις στο να σαμποτάρεις τον εαυτό σου ή να τα παρατάς. Αντιθέτως, κάνοντας μικρές αλλαγές (γύρω στο 10%) σε ωθεί να προχωράς στη σωστή κατεύθυνση και αυξάνει τα επίπεδα ηδονής σου.

Κατανάλωνε Τρόφιμα που Αυξάνουν τη Ντοπαμίνη σου

Το βασικό αμινοξέο τυροσίνη, είναι ένας προπομπός ντοπαμίνης. Τρώγοντας φαγητά που περιέχουν τυροσίνη, μπορείς να εξυψώσεις τα επίπεδα ντοπαμίνης με φυσικό τρόπο. Βρες τυροσίνη σε πράγματα όπως:

 • Αυγά
 • Πράσινο τσάι
 • Γάλα
 • Καρπούζι
 • Καφέ
 • Αμύγδαλα
 • Μπανάνες
 • Μαύρη σοκολάτα
 • Γιαούρτι

Μείωσε τους Λιποπολυσακχαρίτες σου:

Είναι μεγάλη λέξη, αλλά είναι βασικά μια ενδοτοξίνη που προκαλεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα να αφηνιάσει. Οι λιποπολυσακχαρίτες, επίσης, εμποδίζουν την παραγωγή ντοπαμίνης. Τρώγοντας τροφές που προστατεύουν το έντερο, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το κιμτσί και παίρνοντας προβιοτικά, μπορεί να μειώσεις τους λιποσακχαρίτες σου και να αφήσεις τη ντοπαμίνη να δημιουργείται με περισσότερη ευκολία.

Αποτοξίνωση

Εφόσον είμαστε στο θέμα των τοξινών, είναι σημαντικό να αποτοξινώνεσαι τακτικά. Η συγκέντρωση πολλών τοξινών στο σώμα σου, μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή ντοπαμίνης. Υπάρχουν μυριάδες τρόποι αποτοξίνωσης, από τους πράσινους χυμούς μέχρι τη λήψη ενεργού άνθρακα ή κάνοντας έναν αρχοντικό καθαρισμό γιόγκα. Όσο λιγότερο τοξικός είσαι, τόσο πιο υπερφορτωμένα μπορούν να γίνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης σου.

Να Ακούς Μουσική που σε Ανεβάζει

Ένας από τους πιο εύκολους και πιο γρήγορους τρόπους να πάρεις μια ωφέλιμη δόση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, είναι ακούγοντας μουσική. Ναι, κι όμως, η μουσική δημιουργεί «κορυφαίες συναισθηματικές στιγμές», κάνοντας τον εγκέφαλο μας «να τραγουδά». Η μουσική βοηθούσε άτομα να νιώθουν ανεβασμένα από την Παλαιολιθική εποχή. Είναι δοκιμασμένο και αληθές.

Γίνε Δημιουργικός

Δεν έχει σημασία αν εκφράζεις την δημιουργικότητα σου κάνοντας τέχνες και χειροτεχνίες ή συνθέτοντας μια ολόκληρη συμφωνία. Κάθε δημιουργική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης. Να χορεύεις, να γράψεις ένα ποίημα, να μαγειρέψεις κάτι καινούργιο ή οτιδήποτε άλλο θα σε έκανε να νιώθεις γεμάτος και θα ανταμειφθείς με ψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης.

Ξεκίνα μια Θετική Γραμμή

Αυτή η συμπεριφορά, όχι μόνο αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης, αλλά είναι το θεμέλιο για τη δημιουργία καινούργιων θετικών συνηθειών. Δες πόσες φορές μπορείς να κάνεις κάτι καινούργιο (όπως να ανακυκλώσεις τα πλαστικά σου) και σημείωσε το κάτω σε ένα ημερολόγιο ή μια πρόχειρη κόλλα. Δες για πόσο χρονικό διάστημα μπορείς να κάνεις την νικήτρια γραμμή να διαρκέσει.

Συμπληρώματα

Τα επίπεδα ντοπαμίνης μπορούν επίσης να ανυψωθούν δια μέσου συμπληρωμάτων. Δοκίμασε:

 • Θεανίνη (L-theanine) αυξάνει πολυάριθμους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης και της ντοπαμίνης. Το πράσινο τσάι είναι μια πλούσια πηγή αυτού του φυτικού συνθετικού.
 • Κουρκουμίνη (curcumin) που βρίσκεται κατά κύριο λόγο στο κουρκουμά (turmeric), αυξάνει αποτελεσματικά την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.
 • Φυτό Γκίγκο (Ginkgo Biloba) μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης.
 • Acetyl-I-tyrosine είναι μια κατασκευάστρια ντοπαμίνης, έτσι, μια υγιής δόση από αυτή, ενισχύει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

 

«Αύξησε την ντοπαμίνη σου κι εσύ, μπορείς.»

Έλενα Αριστοδήμου, Κλινική ψυχολόγος

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Πατήστε εδώ για να κλείσετε ραντεβού.