ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΕΠΥ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ 17 ΜΑΪΟΥ 2023

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας ή αλλιώς η ΔΕΠ/Υ, είναι μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή που πλέον φαίνεται να επηρεάζει μέχρι και το 7% του μαθητικού πληθυσμού, με τα αγόρια να διαγιγνώσκονται τρεις φορές περισσότερες από τα κορίτσια, αφού έρευνες δείχνουν πως τα κορίτσια μπορούν να το ‘κρύψουν’ καλύτερα λόγω της καλύτερης διαχείρισης των συναισθημάτων τους. Μιλώντας για νευροαναπτυξιακές διαταραχές, αναφερόμαστε σε μη νευροτυπική ανάπτυξη του εγκεφάλου, ή αλλοιώσεις και τραυματισμούς κατά την ωρίμανση του. Επομένως, η προέλευση τους είναι από την πρώιμη ηλικία, ενώ κατά τη διαδικασία της ανάπτυξης του παιδιού εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα. Δεν είναι βέβαια λίγες οι φορές που τα συμπτώματα αγνοήθηκαν, ή τα παιδιά ονομάστηκαν σαν ‘άτακτα’, ‘ζωηρά’, ‘κακές παρέες’, ‘ανυπάκουα’ κ.α. Πάμε λοιπόν να διαχωρίσουμε το ‘άτακτο’ και ‘ζωηρό’ παιδί από το παιδί με ΔΕΠ/Υ.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο “ΔΕΠΥ” στις 17 Μαΐου 2023, στο Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας “Ζέτα Αιμιλιανίδου” του Δήμου Πάφου, όπου παρευρέθηκαν γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ και εκπαιδευτικοί.

Το σεμινάριο υλοποιήθηκε από το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Πάφου, το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας “Ζέτα Αιμιλιανίδου” του Δήμου Πάφου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο ΔΕΠΥ Κύπρου και το Altius Mind Institute. Ομιλήτρια ήταν η κλινική ψυχολόγος Χάρις Σταύρου.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ψυχοεκπαίδευση γονέων και εκπαιδευτικών για τα χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, την διάγνωση, τους τρόπους διαχείρισης.

Πιστεύετε ότι έχετε ΔΕΠΥ; Πατήστε εδώ για ραντεβού.