ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Χρησιμοποιώντας τις Αισθήσεις σου

Ευχήθηκες ποτέ να υπήρχε ένας «υπερήρωας του στρες», ο οποίος θα ήταν ικανός να σε απαλλάξει από μποτιλιαρίσματα στο δρόμο ή από τις χαοτικές συναντήσεις; Λοιπόν, μπορείς να γίνεις από μόνος σου σούπερ ήρωας που διώχνει το στρες. Ο καθένας έχει τη δύναμη να μειώσει την επίδραση του στρες που συμβαίνει σε μία συγκεκριμένη στιγμή. Με εξάσκηση μπορείς να μάθεις να εντοπίζεις παράγοντες του στρες και να διατηρείς τον έλεγχο όταν η πίεση αυξάνεται. Ωστόσο, η γρήγορη εκμάθηση της ανακούφισης του στρες, δεν συμβαίνει εν μία νυκτί, καθώς όπως όλες οι δεξιότητες χρειάζονται εξάσκηση, έτσι και η ανακούφιση από το στρες.

Μάθε να Αναγνωρίζεις το Στρες

Η αναγνώριση του στρες, είναι το πρώτο βήμα για την ελαχιστοποίηση της επίδρασής του. Πολλοί από μας ξοδεύουμε πολύ χρόνο σε μια αγχώδη κατάσταση, που έχουμε ξεχάσει πώς είναι να νιώθεις πλήρως ήρεμος και σε ετοιμότητα. Έτσι, εγείρεται ο προβληματισμός «Πώς νιώθεις όταν είσαι ήρεμος και απαλλαγμένος από το στρες». Αρχικά, μπορείς να δεις την ισορροπία στο χαμόγελο ενός χαρούμενου βρέφους – ένα πρόσωπο γεμάτο χαρά – που θυμίζει στους ενήλικες την ισορροπημένη συναισθηματική κατάσταση που οι περισσότεροι μας αγνοήσαμε. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ενηλικίωση να είσαι ισορροπημένος σημαίνει να διατηρείς μια ήρεμη κατάσταση ενέργειας, ετοιμότητας και επικέντρωσης. Η ηρεμία είναι κάτι περισσότερο από το να νιώθεις χαλαρός. Να είσαι σε ετοιμότητα είναι ένα στοιχείο εξίσου σημαντικό για να βρεις την ισορροπία που χρειάζεται για να αντέξεις το στρες. (Αν δεν νιώθεις ήρεμος, σε ετοιμότητα, παραγωγικός και συγκεντρωμένος την περισσότερη ώρα της καθημερινής σου ζωής, τότε το χρόνιο στρες μπορεί να αποτελεί πρόβλημα).

Πότε είσαι σε στρες

Σώπασε τη φωνή που σου λέει «Είμαι καλά». Πρόσεξε πώς έχει αλλάξει η αναπνοή σου. Μήπως οι μυς σου είναι τεντωμένοι; Η επίγνωση της σωματικής σου αντίδρασης στο στρες θα σε βοηθήσει να ρυθμίσεις την ένταση όταν θα σου συμβεί.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Παρατήρησε τους μυς σου. Είναι οι μυς σου σφιγμένοι ή σε πονάνε; Είναι το στομάχι σου σφιγμένο ή σε πονάει; Είναι τα χέρια σου σφιγμένα;

2. Παρατήρησε την αναπνοή σου. Είναι η αναπνοή σου χωρίς βάθος; Βάλε το ένα χέρι στην κοιλιά σου και το άλλο στο στήθος σου. Πρόσεξε τα χέρια σου να σηκώνονται και να χαμηλώνουν, σε κάθε αναπνοή. Πρόσεξε πότε αναπνέεις πλήρως ή πότε «ξεχνάς» να αναπνεύσεις.

3. Προσδιόρισε την αντίδραση του σώματος στο στρες. Εσωτερικά, όλοι αντιδρούμε στο στρες με τον ίδιο τρόπο: αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, η καρδιά κτυπάει πιο γρήγορα και οι μυς συσφίγγονται. Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι τα σώματά μας εργάζονται σκληρά και στραγγίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ωστόσο, εξωτερικά ο κόσμος τείνει να αντιδρά στο στρες με τρεις διαφορετικούς τρόπους: κάποιοι θυμώνουν και γίνονται ευέξαπτοι, άλλοι απομακρύνονται ή αποτραβιούνται και κάποιοι παγώνουν.

Πώς ενεργείς όταν είσαι στρεσαρισμένος;

Όταν πρόκειται να διαχειριστείς και να ελαττώσεις γρήγορα το στρες στη μέση ενός θερμού επεισοδίου είναι σημαντικό να γνωρίζεις τη συγκεκριμένη αντίδρασή σου προς το στρες.

1. Υπέρ–ενθουσιασμένη αντίδραση στο στρες: Αν τείνεις να θυμώνεις, να γίνεσαι ευέξαπτος ή παγιδευμένος στο στρες θα αντιδράσεις καλύτερα με δραστηριότητες που ανακουφίζουν το στρες και σε βοηθούν να ηρεμήσεις.

2. Υπό-ενθουσιασμένη αντίδραση στο στρες: Αν τείνεις να νιώθεις κατάθλιψη, αποτραβηγμένος ή απομακρυσμένος κάτω από στρες θα αντιδράσεις καλύτερα με δραστηριότητες που ανακουφίζουν το στρες και είναι διεγερτικές και παράλληλα ενεργοποιούν το νευρικό σου σύστημα.

3. Παγωμένη αντίδραση στο στρες (ταυτόχρονα υπέρ–ενθουσιασμένη και υπό–ενθουσιασμένη): Αν τείνεις να παγώνεις – να επιταχύνεις με κάποιους τρόπους, ενώ να επιβραδύνεις με άλλους – η πρόκλησή σου είναι να υιοθετήσεις τεχνικές ανακούφισης του στρες που προσφέρουν ασφάλεια αλλά και διέγερση, για να σε βοηθήσουν να «επανεκκινήσεις» το σύστημά σου.

Τα βασικά για μια γρήγορη ανακούφιση του στρες

Υπάρχουν αμέτρητες τεχνικές για να εμποδίσουν το στρες. Η γιόγκα και ο ενσυνείδητος διαλογισμός κάνουν θαύματα για να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες διαχείρισής του. Όμως, ποιος μπορεί να εκμεταλλευτεί έστω και μια στιγμή για να τραγουδήσει ή να διαλογιστεί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά ή μιας διαφωνίας με τον σύντροφό του; Για αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεσαι κάτι πιο άμεσο και διαθέσιμο. Τότε είναι που έρχεται για διάσωση η γρήγορη ανακούφιση του στρες. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να εξολοθρεύσετε το στρες, είναι με το να εμπλέξετε μια ή περισσότερες από τις αισθήσεις σας. (Για παράδειγμα, την αίσθηση της όρασης, ακοής, γεύσης, οσμής, αφής ή κίνησης για να ηρεμήσετε και να ενεργοποιήσετε τάχιστα τους εαυτούς σας). Το κλειδί της εξάσκησης γρήγορης ανακούφισης του στρες είναι η εκμάθηση κάποιου είδους αισθητήριων εισροών που βοηθούν το νευρικό σύστημα να ηρεμήσει. Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στις αισθητήριες εισροές, έτσι η επίγνωση των προτιμήσεών σου θα είναι σημαντική για την μείωση του στρες.

Θέλεις να μάθεις έναν ταχύ κοινωνικό ανακουφιστή του στρες; Μίλα με κάποιον! Είναι αλήθεια πως μιλώντας με ένα ήρεμο και ισορροπημένο ακροατή για το στρες σου θα νιώσεις αμέσως καλύτερα. Αν και δεν είναι πάντα ρεαλιστικό να έχεις ένα γνήσιο φίλο κοντά να στηριχτείς πάνω του, το να κτίζεις και να συντηρείς μια δικτύωση φιλίας είναι τελικά καλό για την ψυχική σου υγεία. Ανάμεσα σε γρήγορες τεχνικές ανακούφισης στρες και καλούς ακροατές θα  έχεις όλες σου τις βάσεις καλυμμένες.

Αισθήσεις προς διάσωση: Εδώ έρχεται το μέρος της διασκέδασης. Θυμάσαι που εξερευνούσες τις αισθήσεις σου στο δημοτικό; Οι μεγάλοι μπορούν να πάρουν ένα βοήθημα από τα σχολικά μαθήματα, με το να επισκεφθούν ξανά τις αισθήσεις τους και μαθαίνοντας πώς μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε την υπερφόρτωση στρες. Χρησιμοποίησε τις ακόλουθες ασκήσεις για να προσδιορίσεις τις αισθητικές εμπειρίες που δουλεύουν γρήγορα και αποτελεσματικά για να μειώσουν το στρες για σένα. Ποια είναι η πιο τέλεια εικόνα, το συγκεκριμένο είδος ήχου ή είδος κίνησης που σε επηρεάζει περισσότερο;

Τα παραδείγματα που αναφέρονται πιο κάτω, έχουν σκοπό να γίνουν αλματώδη σημεία.

Εικόνες

Αν είσαι οπτικό άτομο, δοκίμασε να διαχειριστείς και να ανακουφίσεις το άγχος, περικυκλώνοντας τον εαυτό σου με πραϋντικές εικόνες που σου ανεβάζουν τη διάθεση. Μπορείς επίσης να προσπαθήσεις να κλείσεις τα μάτια σου και να φανταστείς τις πραϋντικές εικόνες. Παραθέτω μερικές δραστηριότητες βασισμένες στην όραση που μπορεί να δουλέψουν ως γρήγοροι παράγοντες ανακούφισης του στρες:

1. Κοίταξε μια λατρεμένη φωτογραφία ή ένα αγαπημένο ενθύμιο

2. Φέρε τον έξω χώρο μέσα: Αγόρασε ένα φυτό ή μερικά λουλούδια για να αναζωογονήσουν τον χώρο σου

3. Απόλαυσε την ομορφιά της φύσης: ένα κήπο, την παραλία, ένα πάρκο ή την αυλή σου

4. Περικύκλωσε τον εαυτό σου με χρώματα που σου ανεβάζουν το πνεύμα

5. Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου μια κατάσταση ή μια τοποθεσία που τη νιώθεις ειρηνική και αναζωογονητική

Ήχος

Είσαι ευαίσθητος στους ήχους και τη φασαρία; Είσαι λάτρης της μουσικής; Αν ναι, τότε οι ασκήσεις ανακούφισης του στρες που επικεντρώνονται στην αίσθηση της ακοής μπορεί να φανούν ιδιαίτερα βοηθητικές. Πειραματίσου με τους ακόλουθους ήχους σημειώνοντας πόσο γρήγορα μειώνονται τα επίπεδα του στρες σου όταν τους ακούς:

1. Τραγούδησε ή μουρμούρισε ένα αγαπημένο τραγούδι. Άκουσε μουσική που σε ανεβάζει

2. Συντονίσου με τη μουσική υπόκρουση της φύσης: κύματα που σπάζουν, το θρόισμα του αέρα μέσα στις φυλλωσιές των δέντρων, τα πουλιά που κελαηδούν

3. Αγόρασε ένα μικρό σιντριβάνι για να απολαμβάνεις τον ηρεμιστικό ήχο του τρεχάμενου νερού στο σπίτι σου ή στο γραφείο

4. Κρέμασε κουδουνάκια του αέρα κοντά σε ένα ανοικτό παράθυρο

Όσφρηση

Αν νιώθεις να αποσύρεσαι ή να παγώνεις όταν έχεις στρες περικύκλωσε τον εαυτό σου με μυρωδιές που σου δίνουν ενέργεια και σε αναζωογονούν. Αν τείνεις να γίνεσαι υπερβολικά ευέξαπτος κάτω από στρες, ψάξε για μυρωδιές που ανακουφίζουν και ηρεμούν.

1. Άναψε ένα αρωματικό κερί ή άναψε λίγο θυμίαμα

2. Ξάπλωσε μέσα σε σεντόνια αρωματισμένα με λεβάντα

3. Μυρίσου τα τριαντάφυλλα ή κάποιο άλλο είδος λουλουδιού

4. Απόλαυσε τον καθαρό, φρέσκο αέρα έξω στη φύση

5. Φόρεσε το αγαπημένο σου άρωμα

Αφή

Πειραματίσου με την αίσθηση της αφής παίζοντας με διαφορετικές απτές αισθήσεις. Επικεντρώσου σε πράγματα που μπορείς να αισθανθείς και θεωρούνται χαλαρωτικά και αναζωογονητικά. Βάλε σε χρήση τις ακόλουθες εισηγήσεις ως σημεία υπεκφυγής:

1. Τύλιξε τον εαυτό σου με μια ζεστή κουβέρτα

2. Να έχεις κατοικίδιο ένα σκύλο ή μια γάτα

3. Να κρατάς ένα αντικείμενο που σε ανακουφίζει (ένα αρκουδάκι ή ένα αγαπημένο ενθύμιο)

4. Μούλιασε μέσα σε μια ζεστή μπανιέρα

5. Κάνε στον εαυτό σου ένα μασάζ χεριών ή σβέρκου

6. Φόρεσε ρούχα που τα νιώθεις πάνω στο δέρμα σου απαλά

Γεύση

Απολαμβάνοντας με αργό ρυθμό ένα αγαπημένο φαγητό μπορεί να είναι πολύ χαλαρωτικό, αλλά η λαιμαργία το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει το βάρος και το άγχος σου. Το κλειδί είναι να ικανοποιήσεις την αίσθηση της γεύσης με μετριοπάθεια. Φάε αργά επικεντρώνοντας στην αίσθηση του φαγητού μέσα στο στόμα σου και τη γεύση πάνω στη γλώσσα σου:

1. Μάσησε ένα κομμάτι τσίχλα χωρίς ζάχαρη

2. Απόλαυσε ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας

3. Πιες ένα αχνιστό φλυτζάνι καφέ ή τσάι ή ένα δροσερό παγωμένο ποτό

4. Φάε ένα κομμάτι ώριμου φρούτου

5. Απόλαυσε ένα υγιεινό τραγανιστό σνακ (σέλινο, καρότο, ή αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς)

Κίνηση

Όταν νιώθεις να σταματάς όταν είσαι κάτω από στρες τότε οι δραστηριότητες που απαλύνουν το στρες και σε θέτουν σε κίνηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικές. Οτιδήποτε εμπλέκει τους μυς ή σε δραστηριοποιεί μπορεί να δουλέψει. Παραθέτω μερικές εισηγήσεις:

1. Τρέξε επί τόπου ή κάνε πηδήματα πάνω – κάτω

2. Χόρεψε τριγύρω

3. Τέντωσε ή γύρισε το κεφάλι σου σε κύκλους

4. Κάνε ένα μικρό περίπατο

5. Σφίξε μια ελαστική μπάλα του στρες

Η δύναμη της φαντασίας

Αναμνήσεις πλούσιες σε αισθήσεις μπορούν επίσης να μειώσουν γρήγορα το στρες. Δοκίμασε να φανταστείς ζωηρές αισθήσεις όταν σε κυριεύει το στρες. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, η απλή ανάμνηση του προσώπου του μωρού σου θα έχει την ίδια χαλαρωτική επίδραση, γεμάτη ενέργεια στο μυαλό σου, όπως όταν βλέπεις τη φωτογραφία του.

Βοηθήματα για να βρείτε εμπνεύσεις αισθήσεων:

Η έμπνευση είναι παντού! Από τα αξιοθέατα που βλέπεις στο δρόμο σου για τη δουλειά μέχρι μυρωδιές και αντικείμενα γύρω από το σπίτι σου. Εξερεύνησε μια ποικιλία αισθήσεων και έτσι πάντα θα έχεις κάτι που μπορείς να κάνεις για να ηρεμήσεις τον εαυτό σου. Παραθέτω μερικές ιδέες για ξεκίνημα:

1. Αναμνήσεις: Σκέψου τι έκανες όταν ήσουν παιδί για να ηρεμήσεις. Αν είχες μια κουβέρτα ή ένα αρκουδάκι μπορείς να επωφεληθείς από την απτή διέγερση. Δοκίμασε να φοράς ένα υφαντό κασκόλ γύρω από τον λαιμό σου πριν μια  συνάντηση ή να κρατάς ένα μικρό κομμάτι από καστόρι μέσα στην τσέπη σου.

2. Παρακολούθησε τους άλλους: Παρακολουθώντας πώς οι άλλοι χειρίζονται το στρες μπορεί να σου δώσει πολύτιμη διορατικότητα. Για παράδειγμα, οι παίκτες του μπέιζμπολ συχνά μασάνε τσίχλα στο στόμα τους πριν πάνε να κτυπήσουν με το ρόπαλό τους. Οι τραγουδιστές συχνά συνομιλούν με το πλήθος πριν να δώσουν παράσταση. Ρώτα γύρω σου τι κάνουν άτομα που ξέρεις για να παραμένουν συγκεντρωμένοι κάτω υπό πίεση, καθώς αυτό θα μπορούσε να δουλέψει και για σένα.

3. Γονείς: Σκέψου τι έκαναν οι γονείς σου για να κατευνάσουν την ένταση. Μήπως η μητέρα σου ένιωθε πιο ήρεμη μετά από μια μακρινή βόλτα; Μήπως ο πατέρας σου έκανε δουλειές στην αυλή του μετά από μια δύσκολη μέρα; Δοκίμασε μερικά πράγματα που έκαναν για να ξεθυμάνουν. Μπορεί να δουλέψουν και για σένα.

Κάνε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία

Κάνοντας μια παύση από την τηλεόραση, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το κινητό θα σου δώσει επίγνωση σε τι αντιδρούν καλύτερα οι αισθήσεις σου. Παραθέτω μερικά «αποσυνδετικά» βοηθήματα:

1. Δοκίμασε να ηρεμήσεις με χαλαρωτική μουσική, αντί με πρόγραμμα συνομιλίας όταν αλλάζεις σταθμό. Ή δοκίμασε να παραμείνεις σε σιγή για 10 λεπτά.

2. Έχεις κολλήσει σε μια μεγάλη ουρά στην υπεραγορά; Αντί να μιλάς στο κινητό σου πάρε μια στιγμή να παρακολουθήσεις τον κόσμο. Δώσε σημασία σε αυτά που ακούς και βλέπεις.

3. Αντί να κοιτάζεις για ηλεκτρονικά μηνύματα, ενώ περιμένεις να αρχίσει μια συνεδρίαση πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, κοίταξε έξω από το παράθυρο ή πιες λίγο αρωματικό τσάι.

4. Ενώ περιμένεις για μια συνάντηση άντεξε στην επιθυμία να στείλεις γραπτά μηνύματα και αντ’ αυτού κάνε στον εαυτό σου ένα μασάζ στα χέρια.

Κάνε συνήθεια τη γρήγορη ανακούφιση του στρες

Ας κοιτάξουμε την πραγματικότητα. Δεν είναι εύκολο να θυμόμαστε να χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας στη μέση μιας μίνι – ή όχι τόσο μίνι – κρίσης. Στην αρχή, θα νιώθουμε πιο εύκολο απλά να δοθούμε στην πίεση και να αγχωθούμε. Η αλήθεια είναι ότι η γρήγορη ανακούφιση του στρες χρειάζεται όλο και περισσότερη εξάσκηση. Όμως, με την πάροδο του χρόνου το να αποτείνεσαι στις αισθήσεις σου θα καταντήσει η δεύτερη φύση. Παραθέτω πώς να το κάνεις συνήθειο:

Η εκμάθηση των αισθήσεων σου για να χειρίζεσαι γρήγορα το στρες είναι περίπου όπως η εκμάθηση να οδηγείς ή να παίζεις γκολφ. Δεν αποκτάς τη δεξιοτεχνία σε ένα μάθημα. Αντιθέτως, πρέπει να εξασκείσαι μέχρι να σου γίνει δεύτερη φύση. Όταν θα έχεις μια ποικιλία από αισθητήρια εργαλεία που μπορείς να βασίζεσαι πάνω τους θα μπορείς να χειρίζεσαι ακόμα και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

1. Άρχισε χαμηλά: Αντί να δοκιμάζεις τα εργαλεία ταχείας ανακούφισης του στρες πάνω σε μια πηγή μεγάλου στρες άρχισε με μια προβλεπτή πηγή χαμηλού επιπέδου στρες, όπως να μαγειρέψεις για το δείπνο στο τέλος της ημέρας ή να ισολογίσεις το βιβλιάριο επιταγών σου.

2. Προσδιόρισε και στόχευσε: Σκέψου ένα, μόνο, χαμηλού επιπέδου παράγοντα του στρες που ξέρεις ότι θα συμβεί μερικές φορές τη βδομάδα, όπως η μετακίνηση. Υποσχέσου να στοχεύσεις αυτόν τον συγκεκριμένο παράγοντα στρες με ταχεία ανακούφιση στρες κάθε φορά. Μετά από μερικές εβδομάδες στόχευσε ένα δεύτερο παράγοντα στρες. Μετά από μερικές βδομάδες στόχευσε ένα τρίτο παράγοντα και ούτω καθεξής.

3. Κάνε δοκιμή τις αισθητήριες εισροές: Πειραματίσου με όσο το δυνατόν πιο πολλές αισθητήριες εισροές. Αν εξασκείς την ταχεία ανακούφιση του στρες κατά τη μετακίνησή σου στη δουλειά τη μια μέρα φέρε μαζί σου ένα αρωματισμένο μαντηλάκι και την άλλη μέρα δοκίμασε να ακούσεις μουσική.

4. Μότο σου να είναι το «διασκέδασε»: Αν κάτι δεν δουλεύει, μην το πιέσεις. Προχώρα μέχρι να βρεις το καλύτερο που σου ταιριάζει.

5. Μίλα γι’ αυτό: Εκφράζοντας με λέξεις τη δουλειά σου για ανακούφιση του στρες θα σε βοηθήσει να την ενσωματώσεις στη ζωή σου.

Βοηθήματα

1. Ψυχαγωγία. Απότρεψε τη νευρικότητα πριν το πάρτι βάζοντας ζωντανή μουσική. Άναψε κεριά. Το τρεμόσβημα και η μυρωδιά θα ενεργοποιήσουν τις  αισθήσεις σου. Φόρεσε ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις άνετος και σίγουρος, αντί στενά και άβολα.

2. Κουζίνα. Χαλάρωσε την αναστάτωση της κουζίνας αναπνέοντας τη μυρωδιά κάθε συστατικού που χρησιμοποιείς, ακόμη κι αν απλά ανοίγεις κονσέρβες. Ευχαριστήσου τη ντελικάτη αφή ενός τσοφλιού. Εκτίμησε το βάρος ενός κρεμμυδιού.

3. Παιδιά και σχέσεις. Απόφυγε να χάσεις την ψυχραιμία σου κατά τη διάρκεια μιας φιλονικίας με τον/την σύντροφό σου αναπνέοντας και πιέζοντας την άκρη του αντίχειρα σου και του δείχτη του χεριού σου μαζί.

4. Ύπνος. Είσαι πολύ στρεσαρισμένος για να κοιμηθείς; Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή λευκού θορύβου για ήχο φόντου ή ένα υγραντήρα με ένα διαλυστήρα για μια απαλή μυρωδιά στον αέρα.

5. Δημιουργώντας ένα άσυλο. Αν η ακαταστασία σε αναστατώνει, ξόδεψε 10 λεπτά κάθε μέρα για να καθαρίσεις και να οργανωθείς. Βάψε τους τοίχους με ένα φρέσκο στρώμα του αγαπημένου σου χαλαρωτικού χρώματος. Έκθεσε φωτογραφίες και εικόνες που σε κάνουν να νιώθεις χαρούμενος. Άνοιξε τις κουρτίνες και άφησε να διεισδύσει μέσα το φυσικό φως όποτε είναι δυνατόν.

Γρήγορη ανακούφιση στη δουλειά

1. Συναντήσεις. Κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων με άγχος μείνε συνδεδεμένος με την αναπνοή σου. Κάνε μασάζ στα ακροδάχτυλά σου. Κούνα τα δάχτυλα των ποδιών σου. Πιες καφέ.

2. Στο τηλέφωνο. Ανάπνευσε κάτι που σου δίνει ενέργεια, όπως το λεμόνι, το τζίντζερ, η μέντα ή οι κόκκοι καφέ. Ενώ μιλάς στάσου όρθιος ή κουνήσου μπροστά και πίσω για να κάψεις την επιπρόσθετη ενέργεια. Κάνε τα τηλεφωνήματα της δουλειάς έξω, όταν είναι δυνατόν.

3. Στον υπολογιστή. Δούλευε όρθιος. Κάνε γονυκλισίες σε διαλείμματα 10 λεπτών. Τύλιξε ένα απαλό φουλάρι γύρω από το λαιμό σου. Γλύψε μια μέντα.

4. Διαλείμματα φαγητού. Κάνε μια βόλτα γύρω από το κτήριο ή τον χώρο στάθμευσης. Άκου χαλαρωτική μουσική ενώ τρως. Κάνε μια γρήγορη συνομιλία με κάποιον που  αγαπάς.

5. Στο χώρο της δουλειάς σου. Τοποθέτησε οικογενειακές φωτογραφίες πάνω στο γραφείο σου και έκθεσε εικόνες και ενθύμια που σου θυμίζουν τη ζωή σου έξω από το γραφείο.

 

Έλενα Αριστοδήμου, Κλινική Ψυχολόγος