Η ΕΣΩΚΛΕΙΣΤΗ ΓΕΝΙΑ
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μελέτες έχουν δείξει πως το κατά μέσον όρο άτομο τείνει να ξοδεύει το 90% του ελεύθερου χρόνου του ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους. Αναμφίβολα, οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε αντιληφθεί ότι όλος αυτός ο χρόνος που περνούμε εσώκλειστοι επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ευρωστία μας, όπως ακριβώς θα συνέβαινε με την κακή διατροφή ή την έλλειψη σωματικής άσκησης. Επίσης, υπάρχει περισσότερη ρύπανση στο εσωτερικό ενός κτηρίου παρά έξω. Ως εκ τούτου η φτωχή ποιότητα του αέρα στα σπίτια μας ή τα γραφεία μας να είναι συνδεδεμένη με πολλαπλά προβλήματα υγείας όπως το άσθμα και την αναπνευστική πάθηση. Ακόμα, όταν ξοδεύεις τον περισσότερο χρόνο εσώκλειστος η λειτουργία του εγκεφάλου είναι χαμηλότερη γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα ύπνου, τη διάθεση και την παραγωγικότητα.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Η φράση «ρύπανση του αέρα» φέρνει στο μυαλό εικόνες ενός αναδυόμενου καπνού ή ενός νέφους στον ατμοσφαιρικό αέρα, από κάποιο εργοστάσιο, το οποίοσκεπάζει τη γραμμή του ορίζοντα μιας πόλης. Όμως, ο αέρας μέσα στα σπίτια μας και τα κτήριά μας μπορεί να είναι μέχρι και πέντε φορές πιο ρυπαρός από τον εξωτερικό αέρα. Σύμφωνα μια έρευνα του YouGov σχεδόν το 80% του πληθυσμού δεν το γνωρίζει αυτό.
Πώς, όμως, ο αέρας μέσα στο κτήριο γίνεται τόσο βλαβερός; Ο εσωτερικός αέρας είναι ο ίδιος με τον εξωτερικό με επιπρόσθετη, ωστόσο, ρύπανση από όλα τα υλικά που υπάρχουν γύρω μας όπως για παράδειγμα μπογιά, είδη καθαρισμού, μέχρι έπιπλα και ταπετσαρίες, πλαστικά παιχνίδια και χαλιά, τα οποία παγιδεύουν τη σκόνη και εξελίσσονται σε φορέα ρύπου.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η κακή ποιότητα του αέρα εντός του κτηρίου μας επηρεάζει τόσο σωματικάόσο και ψυχολογικά. Αρχικά, αυξάνει τα περιστατικά άσθματος, καρδιακής πάθησης και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής νόσου. Άτομα τα οποία ζουν σε σπίτια με υγρασία και μούχλα είναι κατά 40% πιο πιθανά να έχουν άσθμα. Επίσης, προκαλούνται διάφορα άλλα προβλήματα όπως βήχας, πονοκέφαλος, πονόλαιμος και ερεθισμός των ματιών.
Ακόμα, το φως μέσα στο σπίτι σου ή το γραφείο σου μπορεί να μην φαντάζει αμυδρό σε σένα, καθώς η ποσότητα του φωτός που χρειαζόμαστε για να βλέπουμεείναι λιγότερη από την ποσότητα που χρειάζονται οι κιρκάδιοι ρυθμοί μας για να λειτουργεί το σώμα μας και ο εγκέφαλός μας σε υψηλά επίπεδα. Αναλυτικότερα, η ένταση του φωτός που νομίζουμε ότι νιώθουμε άνετα είναι στην πραγματικότητα η μισή – και κάποτε το ένα τρίτο – του επιπέδου που το σώμα μας στην πραγματικότητα χρειάζεται για να είναι υγιές. Όπως είχε ισχυριστεί κάποτε ο StevenLockley «Το φως είναι ένας οξύς ερεθισμός που αφυπνίζει άμεσα τον εγκέφαλο». Συνεπώς, η έλλειψη του φωτός διαταράσσει τον ύπνο μας και μας καθιστά λιγότερο ικανούς για μάθηση και πιο επιρρεπείς σε λάθη. Παράλληλα, το αμυδρό φως του εσωτερικού χώρου μπορεί να μας κάνει άκεφους και να μας προκαλέσει Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal Affective Disorder). Αντιθέτως, το αυξημένοφως αποφέρει θετικά αποτελέσματα τόσο στη συγκέντρωση όσο και στη διάθεσή μας.
ΛΥΣΕΙΣ
Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν κάποιες γρήγορες και σχετικά εύκολες λύσεις για να αυξήσεις σε σημαντικό βαθμό την έκθεσή σου στο φως και να περιορίσεις τους ρύπους αέρα στο σπίτι και στο γραφείο.
Τι μπορείς να κάνεις για να ελαχιστοποιήσεις τις βλαβερές επιδράσεις της εσώκλειστης ζωής:
Συμπερασματικά, υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο που νομίζουμε ότι ζούμε και της πραγματικότητας. Γι’ αυτό η επίγνωση είναι το πρώτο βήμα για να καθορίσουμε τις επιδράσεις της εσώκλειστης ζωής μας.
Έλενα Αριστοδήμου, Κλινική Ψυχολόγος