ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ

Έχετε ζήσει κάποιο τραυματικό ή στρεσογόνο γεγονός στη ζωή σας; Για πολλά άτομα που έχουν βιώσει ένα έντονο αρνητικό περιστατικό, πολλές φορές ακολουθείται από τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, το γνωστό PTSD.

Η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία σε άνδρες και γυναίκες. Ένα αρκετά ενδιαφέρον σημείο του PTSD, είναι ότι μπορεί να αναπτυχθεί και σε άτομα που δεν έχουν βιώσει τα ίδια το τραυματικό γεγονός αλλά κάποιο οικείο τους πρόσωπο.

Ας εξετάσουμε μαζί τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν, τα οποία πιθανό να εμφανιστούν άμεσα, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις βλέπουμε ότι εμφανίζονται μετά από μήνες ή και χρόνια.

Σύμφωνα με το διεθνές κέντρο PTSD, υπάρχουν 4 βασικοί τύποι συμπτωμάτων:

  • Αναβίωση του συμβάντος

Το άτομο «ζει» ξανά το τραυματικό γεγονός με έντονες ζωντανές αναμνήσεις. Συνοδεύεται από εφιάλτες και flashbacks που αναβιώνουν το συμβάν. Μπορεί οποιοδήποτε εξωτερικό έναυσμα (trigger), παράδειγμα ένας ήχος, μια μυρωδιά, κάτι που είδε να επαναφέρουν τις επώδυνες αναμνήσεις.

  • Αποφυγή πραγμάτων που υπενθυμίζουν το γεγονός

Το άτομο αποφεύγει καταστάσεις και ανθρώπους που μπορεί να του «ξυπνήσουν» το στρεσογόνο γεγονός. Αποφεύγει να βρίσκεται ανάμεσα σε πλήθος. Αν για παράδειγμα, το γεγονός σχετίζεται με όχημα, τότε αποφεύγει την οδήγηση. Γενικότερα προσπαθεί να κρατά τον εαυτό του απασχολημένο, ή να αρνείται να ξεκινήσει θεραπεία διότι μόνο η σκέψη του συμβάντος το πανικοβάλλει. 

  • Περισσότερες αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα

Το άτομο βιώνει περισσότερες αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα σε σχέση με το πώς ήταν πριν το συμβάν. Πιθανό να χάσει το ενδιαφέρον του για πράγματα που το ευχαριστούσαν. Παρατηρούμε να ξεχνάει σημεία από το τραυματικό γεγονός ή να μην μπορεί να μιλήσει καθόλου για αυτά. Νιώθει ότι τα πάντα γύρω του είναι επικίνδυνα και δεν μπορεί να βασιστεί σε κανέναν. Επίσης, οι ενοχές και η ντροπή μπορεί να εμφανιστούν ως μέρος της αυτοκατηγορίας του.

  • Υπερδιέγερση

Το άτομο βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση κινδύνου και ετοιμότητα για πιθανές απειλές. Γίνεται ευέξαπτο, έχει δυσκολία στον ύπνο και τη συγκέντρωση, το αναστατώνουν δυνατοί ήχοι ή εκπλήξεις. Όλα αυτά μπορεί να το οδηγήσουν σε επιβλαβείς συμπεριφορές (αλκοόλ, κάπνισμα, ναρκωτικά κλπ.)

Αν βιώνετε τα παραπάνω συμπτώματα, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, διότι σας έχω καλά νέα…

Υπάρχει θεραπεία για τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες.

Η ψυχοθεραπεία εστιασμένη στο τραύμα και φτιαγμένη για τις δικές σας ανάγκες, ή μια καλή επιλογή που θα σας πρότεινα, η ομαδική θεραπεία (group therapy) για να μοιραστείτε την εμπειρία σας και να καταλάβετε ότι δεν είστε μόνος/η σας, σε συνδυασμό με φαρμακοθεραπεία για ορισμένες περιπτώσεις, θα σας βοηθήσουν να νιώσετε ξανά ασφαλείς και να επανέλθετε στη κανονικότητα σας πιο δυνατοί!

 

Ανατολή Βασιλειάδου, Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Στο Altius Mind Institute έχουμε θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Για ραντεβού πατήστε εδώ.