ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η αναβλητικότητα είναι μια γνώριμη πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλοί από εμάς, οδηγώντας συχνά σε απογοήτευση και αυτοκριτική. Παρόλο που είναι εύκολο να ερμηνεύουμε την αναβλητικότητα ως απλή τεμπελιά, πρόκειται πραγματικά για ένα περίπλοκο ζήτημα συμπεριφοράς που συνδέεται βαθιά με την ψυχική μας υγεία. Αυτό το άρθρο εξερευνά τις ψυχολογικές βάσεις της αναβλητικότητας, τις πιθανές επιπτώσεις της στην καθημερινή μας ζωή και τη μακροπρόθεσμη ευημερία, καθώς και προσφέρει πρακτικές, αποτελεσματικές στρατηγικές για την διαχείριση της τάσης για να αναβάλλουμε πολλά πράγματα.

Κατανόηση της Αναβλητικότητας

Η αναβλητικότητα συχνά παρεξηγείται ως τεμπελιά, ωστόσο τα δύο αυτά ζητήματα είναι διαφορετικά. Η τεμπελιά υποδηλώνει μια έλλειψη προσπάθειας ή ενδιαφέροντος, ενώ η αναβλητικότητα είναι μια ενεργή επιλογή—επιλέγοντας να κάνουμε κάτι άλλο αντί για την εκτέλεση μιας εργασίας, παρά την κατανόηση των αρνητικών συνεπειών που θα φέρει αυτή η καθυστέρηση στο μέλλον. Αυτή η απόφαση σπάνια είναι αποτελεσματική, οδηγώντας σε αυξημένο στρες, άγχος και υποβάθμιση της ψυχικής υγείας.

Ψυχολογικές Ρίζες της Αναβλητικότητας

Οι λόγοι πίσω από την αναβλητικότητα είναι ποικίλοι και συχνά ριζωμένοι σε συναισθηματικές αντιδράσεις. Συνήθεις αιτίες περιλαμβάνουν τον φόβο της αποτυχίας, ο οποίος κάνει την εκτέλεση μιας εργασίας να φαίνεται τρομακτική, και μια έλλειψη εμπιστοσύνης στις δικές μας ικανότητες, οδηγώντας στην αποφυγή των καθηκόντων μας. Οι κοινωνικές ανησυχίες, όπως ο φόβος της επικριτικότητας ή της ντροπής, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αναβλητικότητα, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα όπου η απόδοση κάποιου είναι υπό εξέταση, όπως στην εργασία ή στο σχολείο.

Οι Επιπτώσεις της Αναβλητικότητας

Η αναβλητικότητα μπορεί να υπερβεί την απλή δυσκολία. Έχει σημαντικές συνέπειες τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία. Η χρόνια αναβλητικότητα συνδέεται με αυξημένο στρες, άγχος, κατάθλιψη, ακόμη και σωματικές ασθένειες λόγω καθυστέρησης ή αναβολής αναζήτησης ιατρικής περίθαλψης. Σε καταστάσεις όπως με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας και Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, όπου τα άτομα ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον έλεγχο των παρορμήσεων και την έναρξη των εργασιών, η αναβλητικότητα μπορεί να επιδεινώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Αποτελεσματικές Στρατηγικές για την Διαχείριση της Αναβλητικότητας

  1. Αναγνωρίστε και Δεχτείτε την Αναβλητικότητά σας: Ξεκινήστε αναγνωρίζοντας και αποδεχόμενοι τις συνήθειες αναβλητικότητάς σας χωρίς να κρίνετε τον εαυτό σας. Αυτή η αναγνώριση είναι κρίσιμη καθώς βοηθά στην απαλλαγή από την αυτοκατηγορία και αυτοκριτική και για αλλαγές συμπεριφοράς.
  2. Διαχωρίστε τις εργασίες σε διαχειρίσιμα βήματα: Η υπερφόρτωση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα αναβλητικότητας. Η αντιμετώπιση ενός έργου με τη διάσπασή του σε μικρούς, εφικτούς στόχους μπορεί να κάνει την έναρξη λιγότερο τρομακτική και να βοηθήσει στη διατήρηση της δυναμικής (momentum).
  3. Ορίστε σαφείς προθεσμίες: Η εφαρμογή ακόμη και εικονικών προθεσμιών μπορεί να δώσει δομή και επείγοντα χαρακτήρα, μειώνοντας τον πειρασμό της αναβλητικότητας. Η τακτική επανεξέταση της προόδου σε σχέση με αυτές τις προθεσμίες μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την πορεία σας.
  4. Αλλάξτε το περιβάλλον σας: Μια αλλαγή στο περιβάλλον μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους περισπασμούς και να προσφέρει νέα ερεθίσματα, καθιστώντας την αναβλητικότητα λιγότερο ελκυστική. Είτε πρόκειται για μετακίνηση σε ένα πιο ήσυχο δωμάτιο είτε σε μια καφετέρια, ένα νέο περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την παραγωγικότητα.
  5. Χρησιμοποιήστε την τεχνική Pomodoro: Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την εκτέλεση εργασιών σε εστιασμένες χρονικές περιόδους (συνήθως 25 λεπτά), ακολουθούμενες από σύντομα διαλείμματα (5 λεπτών). Μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και να διασφαλίσει ότι έχετε τακτικά διαλείμματα για να επαναφορτίζεστε, ενισχύοντας τη συνολική παραγωγικότητα.
  6. Αναζητήστε Υπευθυνότητα: Το να μοιραστείτε τους στόχους σας με έναν έμπιστο φίλο ή συνάδελφο μπορεί να σας παρακινήσει να τηρήσετε τις προθεσμίες σας. Η υπευθυνότητα μπορεί να σας υποχρεώσει να εκπληρώσετε τις δεσμεύσεις σας λόγω της πρόσθετης κοινωνικής προσδοκίας.
  7. Καλλιεργήστε την αυτοσυμπόνια: Απομακρυνθείτε από την αυτοκριτική προς μια πιο συμπονετική οπτική των προσπαθειών και των αποτελεσμάτων σας. Αναγνωρίζοντας ότι η τελειότητα είναι ανέφικτη και εκτιμώντας τις προσπάθειές σας μπορείτε να μειώσετε το φόβο της αποτυχίας που συχνά τροφοδοτεί την αναβλητικότητα.
  8. Εξοικείωση με την έναρξη εργασιών: Δεσμευτείτε να ξεκινήσετε μια εργασία για μόλις 15 λεπτά. Συχνά, το πρώτο βήμα είναι το πιο δύσκολο μέρος, αλλά μόλις ξεκινήσετε, μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να συνεχίζει πέρα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
  9. Περιορίστε τους περισπασμούς: Εντοπίστε και μειώστε τις διακοπές, χρησιμοποιώντας εφαρμογές για να μην χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ρυθμίζοντας το τηλέφωνό σας στη λειτουργία «Μην ενοχλείτε» κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης μιας εργασίας.
  10. Ενισχύστε τις Οργανωτικές σας Δεξιότητες: Η χρήση οργανωτικών εργαλείων, όπως ψηφιακές εφαρμογές ή ημερολόγια, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις εργασίες και τις προθεσμίες σας ξεκάθαρες και διαχειρίσιμες.

 

Πότε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια;

Εάν η αναβλητικότητα επηρεάζει σοβαρά τη ζωή σας, προκαλώντας δυσφορία ή υποψιάζεστε ότι συνδέεται με κάποια κατάσταση ψυχικής υγείας, καλό είναι να αναζητήσετε επαγγελματική συμβουλή. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), για παράδειγμα, μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των αρνητικών μοτίβων σκέψης που σχετίζονται με την αναβλητικότητα.

Η κατανόηση και η διαχείριση της αναβλητικότητας είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της παραγωγικότητάς μας και τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας. Με τη διερεύνηση των αιτιών της και την εφαρμογή στρατηγικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπισή της, μπορούμε να μειώσουμε τη συνήθεια της καθυστέρησης εκτέλεσης εργασιών και να καλλιεργήσουμε μια πιο παραγωγική, γεμάτη ζωή. Θυμηθείτε, ο στόχος δεν είναι να εξαλείψουμε εντελώς την αναβλητικότητα, αλλά να τη διαχειριστούμε αποτελεσματικά και να την κάνουμε λιγότερο διαδεδομένο μέρος της ζωής μας.

 

Τζούλη Μιχαήλ, Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Στο Altius Mind Institute έχουμε θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Για ραντεβού πατήστε εδώ.