ΜΑΪΟΣ - ΜΗΝΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μήνας ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία: 5 απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης μιας ψυχικής διαταραχής

Καθώς γιορτάζουμε τον Μήνα Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία, είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε πρακτικούς και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών. Είτε διαχειρίζεστε τη δική σας ψυχική υγεία είτε υποστηρίζετε κάποιον άλλο, αυτές οι εύκολα προσβάσιμες στρατηγικές πιθανόν να αυξήσουν την ενέργεια, να βελτιώσουν τη διάθεση και να μειώσουν το άγχος. Ακολουθούν πέντε απλές αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικές προσεγγίσεις:

1. Ικανοποίηση βασικών αναγκών

Ο καλός ύπνος, τα θρεπτικά γεύματα και η επαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των ψυχικών διαταραχών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της διάθεσης, στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Πώς να ξεκινήσετε:

  -Ύπνος: Αναπτύξτε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο που μπορεί να περιλαμβάνει το διάβασμα, τον διαλογισμό ή χαλαρά τεντώματα. Βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον του υπνοδωματίου σας είναι άνετο και απαλλαγμένο από περισπασμούς όπως θορύβους και ηλεκτρονικές συσκευές.

  – Διατροφή: Ενσωματώστε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών στα γεύματά σας, εστιάζοντας στα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες. Προσπαθήστε να δοκιμάσετε νέες συνταγές για να κάνετε την υγιεινή διατροφή ευχάριστη και προσαρμοσμένη στις δικές σας προτιμήσεις.

  – Νερό: Πίνετε περισσότερο νερό θέτοντας τακτικές υπενθυμίσεις για να πίνετε ή κρατώντας ένα οπτικά ελκυστικό μπουκάλι νερού κοντά σας ως συνεχή υπενθύμιση.

2. Γίνετε δραστήριοι – και απολαύστε τη φύση

Ο συνδυασμός της σωματικής δραστηριότητας με τις χαλαρωτικές επιδράσεις της φύσης μειώνει σημαντικά το στρες, ανεβάζει τη διάθεση και ενισχύει τη συνολική ευεξία.

– Πώς να αρχίσετε: Ασχοληθείτε με σωματικές δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και μπορείτε να κάνετε τακτικά, όπως πεζοπορία, ποδηλασία ή περπάτημα σε τοπικά πάρκα.

Ακόμα και μικρές ποσότητες άσκησης μπορούν να κάνουν τη διαφορά, γι’ αυτό εντάξτε την κίνηση στην καθημερινότητά σας, χρησιμοποιώντας σκαλιά ή περπατώντας σε κοντινούς προορισμούς.

3. Αναζητήστε επαγγελματική υποστήριξη 

Η επαγγελματική καθοδήγηση από ειδικούς ψυχικής υγείας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά σας να διαχειρίζεστε το άγχος, να αντιμετωπίζετε τις συναισθηματικές προκλήσεις και να αναπτύσσετε πιο υγιή μηχανισμούς αντιμετώπισης.

– Πώς να βρείτε βοήθεια: Συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό για παραπομπές σε κατάλληλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διαδικτυακές πλατφόρμες για να βρείτε ψυχοθεραπευτές που ειδικεύονται σε τομείς σχετικούς με τις ανάγκες σας. Πολλοί ψυχολόγοι προσφέρουν επιλογές διαδικτυακών συνεδριών, καθιστώντας βολική την πρόσβαση στην υποστήριξη από το σπίτι.

4. Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό κύκλο και παραμείνετε συνδεδεμένοι

Η ύπαρξη ενός ισχυρού δικτύου υποστήριξης παρέχει ουσιαστική συναισθηματική υποστήριξη, πρακτικές συμβουλές και μια βαθιά αίσθηση κοινότητας, διευκολύνοντας την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών.

Πώς να δημιουργήσετε ένα σταθερό δίκτυο: Διατηρήστε τακτική επαφή με φίλους και συγγενείς μέσω συναντήσεων, τηλεφωνημάτων ή ψηφιακής επικοινωνίας. Γίνετε μέλος σε λέσχες ή ομάδες που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντά σας για να συναντήσετε άτομα με κοινά ενδιαφέροντα. Τα διαδικτυακά φόρουμ μπορούν επίσης να αποτελέσουν πολύτιμη πηγή υποστήριξης και συντροφικότητας.

5. Δημιουργήστε μια απλή καθημερινή ρουτίνα

Η καθιέρωση μιας καθημερινής ρουτίνας βοηθά να δώσετε δομή στην ημέρα σας, μειώνει το άγχος κάνοντας τα καθήκοντα πιο προβλέψιμα και μπορεί να βελτιώσει την συγκέντρωση και την παραγωγικότητα.

Πώς να δημιουργήσετε τη ρουτίνα σας: Σχεδιάστε την ημέρα σας ώστε να εξισορροπήσετε την παραγωγικότητα με τον ελεύθερο χρόνο. Συμπεριλάβετε χρόνο για δουλειά, χαλάρωση και αυτοφροντίδα. Η συστηματικότητα, ακόμη και σε μικρές δραστηριότητες, όπως η ώρα του γεύματος και η άσκηση, μπορεί να προσφέρει μια ανακουφιστική προβλεψιμότητα στην ημέρα σας.

Κατά τη διάρκεια του μήνα ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία, ας υιοθετήσουμε αυτές τις απλές αλλά αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών, με στόχο μια πιο υγιή και ικανοποιητική ψυχική κατάσταση. Φροντίζοντας τις βασικές μας ανάγκες, ενασχολούμενοι με τη σωματική δραστηριότητα, αναζητώντας επαγγελματική βοήθεια, καλλιεργώντας τις κοινωνικές μας σχέσεις και οργανώνοντας τις καθημερινές μας δραστηριότητες, μπορούμε να επιτύχουμε μια καλύτερη ισορροπία και να ενισχύσουμε τη συνολική ψυχική μας υγεία. Να θυμάστε, η διαχείριση της ψυχικής σας υγείας είναι ένα διαρκές ταξίδι και αυτές οι στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ευημερία σας με σταθερό και ευχάριστο τρόπο. Ας θέσουμε την ψυχική υγεία ως προτεραιότητα – όχι μόνο αυτό τον μήνα, αλλά συνεχώς.

 

Τζούλη Μιχαήλ, Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Στο Altius Mind Institute έχουμε θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Για ραντεβού πατήστε εδώ.