ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει πληθώρα πληροφοριών για τις διατροφικές διαταραχές. Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε ποιες από αυτές τις πληροφορίες είναι αλήθεια και ποιες μύθος; Σε αυτό το άρθρο ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε και να διαλευκάνουμε τι μπορεί να ισχύει.

Μύθος: Οι Διατροφικές Διαταραχές δεν είναι σοβαρή ασθένεια.

Αλήθεια: Οι διατροφικές διαταραχές εντάσσονται μέσα στo Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, με συγκεκριμένα κριτήρια διάγνωσης. Μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για τη ζωή του ατόμου, καθώς σκοράρουν δεύτερες σε ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ψυχικές διαταραχές.  

Μύθος: Οι Διατροφικές Διαταραχές επηρεάζουν μόνο γυναίκες.

Αλήθεια: Οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν γυναίκες και άνδρες, με τη μόνη διαφορά ότι οι άνδρες ζητάνε πιο σπάνια βοήθεια.

Μύθος: Οι Διατροφικές Διαταραχές επηρεάζουν μόνο εφήβους.

Αλήθεια: Οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν όλες τις ηλικίες ανεξαιρέτως ξεκινώντας από τη παιδική ηλικία μέχρι και το γήρας.

Μύθος: Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι επιλογή του ατόμου.

Αλήθεια: Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι σύνθετες ψυχιατρικές ασθένειες με 4 κύριους παράγοντες να τις επηρεάζουν. Ο γενετικός, ο βιολογικός, ο ψυχολογικός και ο κοινωνικός. Σαφώς δεν είναι επιλογή του ατόμου να τις βιώνει.

Μύθος: Οι γονείς προκαλούν στα παιδιά τους τις Διατροφικές Διαταραχές.

Αλήθεια: Αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει ισχυρή βιολογική ρίζα. Δεν υπάρχει, όμως, συγκεκριμένο γονεϊκό πρότυπο που προκαλεί αυτές τις ασθένειες. Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε ότι αν συμπεριλάβουμε τους γονείς στη θεραπεία είναι ένας βοηθητικός παράγοντας για το παιδί.

Μύθος: Κοιτώντας κάποιον μπορείς να καταλάβεις αν έχει Διατροφική Διαταραχή.

Αλήθεια: Τα άτομα με Διατροφικές Διαταραχές ποικίλουν μεγέθους και βάρους, καθώς δεν είναι όλα αδύνατα ή υπέρβαρα. Συνεπώς δεν μπορούμε να καταλάβουμε απλά και μόνο κοιτάζοντας τα.

Μύθος : Οι συμπεριφορές των Διατροφικών Διαταραχών έχουν να κάνουν καθαρά με το φαγητό.

Αλήθεια: Παρόλο που οι εμφανείς συμπεριφορές του ατόμου σχετίζονται με τη τροφή και τη μείωση ή αύξηση κιλών, η πραγματική αιτία είναι ψυχολογικού χαρακτήρα, η οποία κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις μη συνηθισμένες και επιβλαβείς συμπεριφορές.

Μύθος: Η ανάρρωση από τις Διατροφικές Διαταραχές είναι δύσκολη και σπάνια.

Αλήθεια: Η ανάρρωση μπορεί να επιτευχθεί! Η πορεία μέχρι την ανάρρωση πιθανόν να διαρκέσει κάποιους μήνες μέχρι και λίγα χρόνια και αυτό εξαρτάται τόσο από το είδος της διατροφικής διαταραχής όσο και από το άτομο που την βιώνει.

Να ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ οι Διατροφικές Διαταραχές:

  • Είναι σοβαρές ψυχικές διαταραχές
  • Επηρεάζουν όλα τα φύλα και όλες τις ηλικίες
  • Είναι απειλητικές για τη ζωή του ατόμου
  • Δεν είναι επιλογή του ατόμου
  • Δεν φταίνε οι γονείς
  • Δεν είναι πάντα εμφανείς
  • Προκαλούνται από ψυχολογικά αίτια
  • Η ανάρρωση είναι εφικτή

 

Ανατολή Βασιλειάδου, Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Στο Altius Mind Institute έχουμε θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Για ραντεβού πατήστε εδώ.