ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ: ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΖΩΗΣ

Άρχισε να ενσωματώνεις τις 4 διαφορετικές αναπνοές, που παρουσιάζονται πιο κάτω, κατά τη διάρκεια της ημέρας σου. Αρχικά, ενθάρρυνε τα παιδιά να εξασκούνται τακτικά με το να κάνουν κατά περιόδους διάλειμμα και να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να αναπνέουν συνειδητά. Παρότρυνέ τα να προσέχουν και να παρατηρούν πώς οι διάφορες ασκήσεις αναπνοής τα επηρεάζουν, πώς νιώθουν, πώς σκέφτονται και  πώς συμπεριφέρονται.

Υπενθύμισε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τη συνειδητή αναπνοή για να βοηθηθούν να χειρίζονται τα συναισθήματά τους και να αλλάζουν την κατάσταση του μυαλού – σώματός τους με τον ίδιο τρόπο που θα έκαναν άλλες υγιεινές / υγιείς συνήθειες, όπως το βούρτσισμα των δοντιών, να λένε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ», να παρατάσσονται για διάλειμμα, να καθαρίζονται από μόνα τους κ.λ.π.

Όταν δίνεις το παράδειγμα συνδεόμενος με τη δύναμη της συνειδητής αναπνοής και ενθαρρύνεις τους μαθητές και τα παιδιά σου να την εξερευνήσουν τότε τους διδάσκεις ένα τρόπο να καλλιεργήσουν τη δική τους εσωτερική σοφία και δύναμη.  

Αναπνοή Λουλουδιού: Φαντάσου ότι μυρίζεις ένα όμορφο λουλούδι και κάνε εισπνοή και εκπνοή απελευθερώνοντας με αυτό τον τρόπο καθετί που σου προκαλεί ένταση. Έπειτα σταμάτα και μύρισε τα τριαντάφυλλα, τους νάρκισσους, τις μαργαρίτες ή ένα άλλο λουλούδι που σου αρέσει. Αυτός είναι ένας απλός τρόπος να μάθεις στα παιδιά να συνδέονται με την αναπνοή τους και έπειτα να μπορούν να ερμηνεύουν και τα συναισθήματά τους.

Αναπνοή Συριγμού: Ανάπνευσε διαμέσου της μύτης, εισέπνευσε πολύ βαθιά και κάνε εκπνοή από το στόμα με ήχο σφυρίγματος, αργά και με διάρκεια. Επεκτείνοντας την εκπνοή, τα παιδιά θα μπορέσουν να ελαττώσουν την εσωτερική τους ταχύτητα. Έτσι θα τα βοηθήσεις να μάθουν να επιβραδύνουν τον εαυτό τους νοητικά και σωματικά.

Αναπνοή της Αρκούδας: Ανάπνευσε διαμέσου της μύτης και μετά κάνε παύση.  Ακολούθως κάνε εκπνοή από τη μύτη και μετά παύση. Ανάπνευσε μετρώντας μέχρι το 3 ή το 4, κάνε παύση και μέτρα μέχρι το 1 ή 2. Κάνε εκπνοή μετρώντας μέχρι το 3 ή 4, κάνε παύση και μέτρα μέχρι το 1 ή 2. Επανάλαβέ  το μερικές φορές. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να προσγειωθούν και να εξελιχθούν. Είναι ιδανικό για ώρες ξεκούρασης και στοχασμού. Φαντάσου μια αρκούδα σε χειμερία νάρκη. Επίσης, είναι βοηθητικό πριν την ώρα του ύπνου, την ώρα που λέμε ιστορίες ή την ώρα άλλης δημιουργικής δραστηριότητας.

Αναπνοή Λαγουδάκι: H πιο απλή αναπνοή. 3 γρήγορες εισπνοές από τη μύτη και μια μεγάλη παρατεταμένη εκπνοή από τη μύτη. Κάλεσε τα παιδιά να προσποιηθούν ότι είναι λαγουδάκια που μυρίζουν τον αέρα για να βρουν άλλα λαγουδάκια, για καρότα για να φάνε ή για να είναι ασφαλή. Μπορείς επίσης να την χρησιμοποιήσεις όταν τα παιδιά είναι πολύ εκνευρισμένα και δεν μπορούν να βρουν την αναπνοή τους βοηθώντας τα να συνδεθούν με την εκπνοή τους, ούτως ώστε να αναπνέουν αντί να το παρατραβούν.

 Ένα Εργαλείο διάρκειας ζωής για να Χειρίζεσαι το Στρες

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως όταν διδάσκουμε ασκήσεις αναπνοής στα παιδιά τους δίνουμε ένα εργαλείο διάρκειας ζωής, για να χειρίζονται το στρες τους και να καλλιεργούν την εσωτερική τους γαλήνη. Ο καθένας από μας έχει την ικανότητα να νιώθει πιο ήρεμος,  πιο χαλαρός και σε περισσότερη ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή. Αυτή η ικανότητα ονομάζεται «Συνειδητή Αναπνοή». Όποτε την χρησιμοποιούμε είμαστε λιγότερο στρεσαρισμένοι, πιο προσεκτικοί, πιο δημιουργικοί, πιο ψύχραιμοι και ευγενικοί.

Όταν συνδεθούμε συνειδητά και ελέγχουμε την αναπνοή μας συνδέουμε σώμα και μυαλό με τα μηνύματα που θέλουμε να στείλουμε. Με συγκεκριμένες ασκήσεις αναπνοής μπορούμε να ηρεμήσουμε, να χαλαρώσουμε, να στηρίξουμε ή να ενεργοποιήσουμε την «κατάσταση» μας όποτε χρειαστεί.

Έλενα Αριστοδήμου, Κλινική Ψυχολόγος

Στο Altius Mind Institute έχουμε θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Για ραντεβού πατήστε εδώ.