ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΤΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΑ

Σκανδαλισμοί Διακοπών και Εργαλεία Αντιμετώπισής τους:

Το καλοκαίρι ξεκίνησε! Εποχή για οικογενειακές συγκεντρώσεις, ανεμελιά, διακοπές και … φαγητό! Όλα αυτά είναι αρκετά για να παρεκκλίνεις από τις διατροφικές συνήθειες της καθημερινότητάς σου και ακόμα πιο μεγάλη πρόκληση όταν σκανδαλίζεσαι από τα σχόλια της θείας Μαίρης για το βάρος σου ή για την πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα της γιαγιάς σου. Ορίστε, λοιπόν, μερικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν τις διατροφικές αταξίες στις διακοπές:

  1. Γνώριζε τους σκανδαλισμούς σου: Προσδιόρισε τα άτομα, τις τοποθεσίες και τα γεγονότα που είναι τα πιο προκλητικά για σένα για να ασχοληθείς μαζί τους. Με το να αναγνωρίζεις ότι η θεία Μαίρη πάντα κάνει σχόλια για το βάρος σου, μπορείς στην πραγματικότητα να σκανδαλιστείς λιγότερο, όταν κάνει ένα σχόλιο αυτή τη χρονιά. Μπορεί να πει «Είσαι τόσο ωραία – πόσο βάρος έχεις χάσει;» ή «Τι συνέβη; πρόσθεσες τόσο πολύ βάρος από την τελευταία φορά που σε είδα!». Επομένως, γνωρίζοντας ότι θα κάνει κάποιου είδους σχόλιο μπορείς να είσαι προετοιμασμένη και κατά συνέπεια λιγότερο σκανδαλισμένη. Με τον ίδιο τρόπο γνωρίζοντας ότι θα πας σε μια οικογενειακή δεξίωση όπου θα υπάρχουν διάφορα εδέσματα που μπορεί να σκανδαλίσουν την συμπεριφορά σου για τροφική αταξία μπορείς να διαλύσεις τη δύναμη του σκανδαλισμού μόνο αν το συνειδητοποιήσεις.
  2. Να έχεις ένα σχέδιο για να χειριστείς τους σκανδαλισμούς σου: Μετά που θα προσδιορίσεις κάποιους από τους βασικούς σκανδαλισμούς σου εφάρμοσε συγκεκριμένα βήματα για τον καθένα. Για παράδειγμα, όταν η θεία σου η Μαίρη κάνει σχόλιο για το βάρος σου μπορείς να σκεφτείς πώς θα της απαντήσεις όπως: «Ας μην επικεντρωθούμε πάνω στο βάρος μου. Ας μιλήσουμε για την τάξη της τέχνης που παρακολουθώ!» Με αυτό τον τρόπο μπορείς να μετατοπίσεις τη συζήτηση σε ένα θέμα που σε ευχαριστεί να μιλάς. Όσο για την κολοκυθόπιτα μπορείς να πεις: «Γιαγιά ξέρεις ότι λατρεύω την κολοκυθόπιτά σου! Όμως, φέτος θα ήθελα μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι και τίποτα άλλο!». Με αυτό τον τρόπο μπορείς να επιλέξεις την ποσότητα που θεωρείς ότι είναι ικανοποιητική για σένα.
  3. Συνέχισε να φροντίζεις τον εαυτό σου: Κάνε μια λίστα με ιδέες φροντίδας του εαυτού σου και μετά την οικογενειακή εκδήλωση ή το προγραμματισμένο πάρτι κοίταξε τη λίστα σου και διάλεξε κάτι που θα σε βοηθήσει να νιώσεις «ενδόμυχα θρεμμένη». Για παράδειγμα, η λίστα σου μπορεί να συμπεριλαμβάνει: Να τηλεφωνήσω στη φίλη μου τη Σούζη, να κάνω μια βόλτα με τον σκύλο μου, να κάνω ένα μασάζ, να γράψω στο ημερολόγιό μου, να ακούσω την αγαπημένη μου μουσική, να διαβάσω τη λίστα ευγνωμοσύνης μου ή να πάω σε μια ομάδα στήριξης.

 

Η περίοδος των διακοπών μπορεί να εξάψει τη μνήμη παλιών τραυμάτων. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να  κρατήσουμε ανεπηρέαστη την καθημερινή μας ζωή από αυτό το τραύμα. Παραθέτω μερικές ιδέες για το πώς να αρχίσεις τη διαδικασία:

  1. Γείωση
  2. Εργαλειοθήκη αντιμετώπισης
  3. Αυτοφροντίδα

 

Η γείωση είναι ένας τρόπος να σε φέρει πίσω στην παρούσα στιγμή. Αυτό το εργαλείο είναι χρήσιμο όταν αναβιώνεις παλιές εμπειρίες κι όταν αρχίζεις να παρασύρεσαι για να σου υπενθυμίσει ότι είσαι ασφαλής αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή. Για να «προσγειώσεις» τον εαυτό σου μπορείς να αρχίσεις χρησιμοποιώντας τις πέντε σου αισθήσεις (όραση, αφή, όσφρηση, γεύση, ακοή). Χρησιμοποιώντας αυτές τις αισθήσεις όχι μόνο είσαι ικανός να επιβραδύνεις τις σκέψεις σου που τρέχουν αλλά και να επανασυνδεθείς με το σώμα σου. Όταν δεν είσαι προσγειωμένος, το τραυματικό γεγονός/γεγονότα μπορούν να κουρσέψουν τις σκέψεις σου, τα συναισθήματά σου και το σώμα σου. Μεταφέρεσαι ακριβώς πίσω σε εκείνη τη στιγμή της ώρας που ένιωθες φοβισμένος, αδύναμος ή προσκολλημένος. Μια άλλη μέθοδος προσγείωσης μπορεί να είναι τόσο απλή όπως να κτυπάς τα δάχτυλα σου πάνω στα γόνατα σου ή τους ώμους σου λέγοντας «αυτή τη στιγμή, είμαι ασφαλής».

Μια εργαλειοθήκη αντιμετώπισης μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική για να σε γειώσει και για να γαληνέψεις σε μια περίοδο δυσφορίας. Τα εργαλεία σου μπορούν να βοηθήσουν με την αναπνοή, την ελευθέρωση των ψυχολογικών τομέων του τραύματος και να σε βοηθήσουν να αποφύγεις παραδοσιακές θεραπευτικές συνεδρίες.

Αναλυτικότερα:

  • Τσιχλόφουσκες: Οι τσίχλες έχουν μικρή ασήμαντη χωρητικότητα και μπορούν να χωρέσουν μέσα σε ένα σακίδιο πλάτης ή ένα πορτοφόλι. Οι τσίχλες μας αναγκάζουν να επιβραδύνουμε την αναπνοή μας κάνοντας μια τσιχλόφουσκα. Μπορείς να τις πάρεις στην τουαλέτα του σπιτιού κάποιου συγγενικού προσώπου ή ακόμα στην τουαλέτα ενός εστιατορίου. Κανείς δεν θα ξέρει ποτέ ότι έχεις δυσκολία εκείνη τη στιγμή.
  • Παίξε με τη ζύμη ή τον στόκο: Και τα δύο σε βοηθούν να εμπλακείς σε απτή εμπειρία προκαλώντας τις αισθήσεις που σε φέρνουν στην παρούσα στιγμή.
  • Ένα κουτί με μέντες ή κρακεράκια: Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στο να εμπλακούν και οι πέντε αισθήσεις. Παίρνοντας τον χρόνο να εξερευνήσεις την όραση, την όσφρηση, τη γεύση, την αφή, μέχρι και την ακοή είτε όταν είναι μέσα στο κουτί τους ή μέσα στο στόμα σου, ενώ τραγανίζεις την τελευταία σου δαγκωματιά.

 

Συμπερασματικά, τα εργαλεία σου μπορεί να είναι πολλαπλού σκοπού καθώς εξυπηρετούν για να προσφέρουν χαλάρωση, απόσπαση προσοχής ή ίσως και συντροφιά ενόσω υπερπηδάς ισχυρά συναισθήματα. Αυτά τα εργαλεία πρέπει να είναι εύκολα, προσιτά και αντικείμενα που νιώθεις άνετα προκειμένου να ανακουφίζεσαι. Με την αυτοφροντίδα αρχίζει η πορεία προς την ανάρρωση. Μπορεί να είναι μια επίπονη διαδικασία, αλλά εσύ είσαι ένα ανθεκτικό ανθρώπινο ον που έχει επιβιώσει από ένα τραύμα. Το να έχεις αυτό το τραύμα μπορεί να είναι ένα δώρο που έρχεται με ένα όμορφο φιόγκο στην κορφή, αν έχεις τη διάθεση να το εξερευνήσεις, να το αποδεχτείς (διαφορετικό από το να το εγκρίνεις) και να δουλέψεις μαζί του. Έτσι έχεις τον έλεγχο του τραύματός σου.

Έλενα Αριστοδήμου, Κλινική Ψυχολόγος

Στο Altius Mind Institute έχουμε θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Για ραντεβού πατήστε εδώ.