ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ;

«Υγεία», μια λέξη τόσο σημαντική, μια έννοια τόσο πολύτιμη. Μα τι σημαίνει τελικά να είμαστε υγιείς;

Ας πάμε πίσω στην αρχαία Ελλάδα, τότε που η υγεία συμβολιζόταν ως θεότητα της σωματικής και πνευματικής υγείας, ενώ σήμερα πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι είμαστε υγιείς επειδή δεν ταλαιπωρούμαστε από κάποια σωματική ασθένεια. Σημαίνει όμως αυτό υγεία;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Άρα αναφερόμαστε σε τρεις κύριους τομείς της ζωής μας, τον σωματικό, τον ψυχικό και τον κοινωνικό, στους οποίους υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε ευεξία, οφείλουμε να προσπαθούμε για την ομαλή λειτουργία τους.

Ας αναφερθούμε αρχικά στην σωματική υγεία, η οποία είναι ο συνδυασμός κάποιων δραστηριοτήτων που είναι ευεργετικές για εμάς.

  • Γυμναστική: η φυσική μας δραστηριότητα θα μας προσφέρει αντοχή, ευκινησία και δύναμη.
  • Διατροφή: θα μας καθορίσει το βάρος μας, τη καλή λειτουργία της καρδιάς μας και θα μας προστατεύσει από διάφορες νόσους.
  • Απουσία από εθιστικές ουσίες: θα αποφύγουμε τα έντονα σωματικά και ψυχικά προβλήματα.
  • Αυτοφροντίδα: θα μας ωθήσει να λύσουμε οποιοδήποτε μικρό τραυματισμό ή μόλυνση έγκαιρα.
  • Ύπνος και ξεκούραση: θα βοηθήσουμε τον οργανισμό μας για να λειτουργεί ομαλά.

Αν τηρήσουμε όλα τα παραπάνω καθώς και δεν πάσχουμε ήδη από κάποια ασθένεια, τότε μπορούμε να θεωρούμαστε σωματικά υγιείς. Τι συμβαίνει όμως με τη ψυχική υγεία;

Ψυχική υγεία θα μπορούσαμε να ορίσουμε μια κατάσταση που το άτομο είναι λειτουργικό, νιώθει καλά με τον εαυτό του, τους άλλους και την καθημερινότητα του. Ας μην είμαστε αυστηροί όμως με τον εαυτό μας, θα υπάρξουν μέρες που θα νιώσουμε και αρνητικά συναισθήματα, αρκεί να είναι λιγότερες από αυτές που θα υπερισχύει η χαρά και η ευεξία. Τι μπορούμε να κάνουμε για να θεωρούμαστε ψυχικά υγιείς;

  • Ξεκίνησε ψυχοθεραπεία. Δεν χρειάζεται να έχεις κάποια ψυχική διαταραχή για να συμβουλευτείς έναν ψυχολόγο… και μόνο η θέληση για αυτοβελτίωση είναι αρκετή.
  • Κάνε διαλογισμό. Είναι ένας τρόπος να χαλαρώσεις, να αναστοχαστείς και να είσαι στο εδώ και τώρα με τον εαυτό σου. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που αξίζει να το χρησιμοποιήσεις.
  • Διάβασε βιβλία και δες ταινίες που θα σου προσφέρουν θετικά συναισθήματα στην καθημερινότητα σου και σε ωθούν να φτάσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου.
  • Μην ξεχνάς να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν, εν ολίγοις βρες ένα χόμπι.
  • Μια επιπλέον συμβουλή: προσπάθησε να «ρομαντικοποιήσεις» τη ζωή σου. Τι σημαίνει αυτό; Κάνε αυτό το έξτρα, βάλε ένα όμορφο λουλούδι πάνω στο τραπέζι σου, άναψε ένα κεράκι, διάβασε με μουσική, ετοίμασε ένα όμορφο δείπνο. Μην αφήνεις τη καθημερινότητα να σου πάρει την ομορφιά από απλές στιγμές.

Όλα τα παραπάνω θα σε βοηθήσουν να είσαι ένας ψυχικά υγιής άνθρωπος. Θα ήθελα να σου αναφέρω όμως και τον τρίτο εξίσου σημαντικό τομέα, τον κοινωνικό. Για να θεωρήσουμε ένα άτομο κοινωνικά υγιή χρειάζεται να έχει έναν κύκλο στήριξης (οικογένεια, φίλους κλπ.), να ζει σε μια κοινότητα που δεν χαρακτηρίζεται από έντονα προβλήματα και να μπορεί να προσαρμοστεί και να λύσει τυχόν θέματα που μπορεί να του παρουσιαστούν στην κοινωνική του ζωή.

Ήρθε η στιγμή να ξεκαθαρίσουμε κάτι, κανένας από εμάς δεν μπορεί να έχει και τους τρεις τομείς της ζωής του απολύτως ισορροπημένους ταυτόχρονα και αυτό είναι και το πιο λογικό. Για αυτό προσπάθησε το καλύτερο για εσένα, τα δικά σου θέλω, τις προσωπικές σου προτεραιότητες και πίστεψε με, τότε θα θεωρείσαι υγιής!

 

Ανατολή Βασιλειάδου, Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Στο Altius Mind Institute έχουμε θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Για ραντεβού πατήστε εδώ.