7 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Έχει παρατηρηθεί ότι το 13% του πληθυσμού είναι ευάλωτοι σε πολύ έντονες κρίσεις πανικού.
Για τον λόγο αυτό, εγείρεται ο προβληματισμός για το ποια είναι τα συμπτώματα, αλλά και για το πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις.
 
1. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου

Σύμφωνα με το Mental Health Foundation (MHF) το 13.2% των ανθρώπων έχει βιώσει μια κρίση πανικού. Αν γνωρίζεις κάποιον που υποφέρει συχνά από αυτές τις κρίσεις, τότε θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό να κατανοήσεις τι ακριβώς είναι. Αρχικά, οι κρίσεις μπορεί να διαρκέσουν μεταξύ 5 και 30 λεπτών με συμπτώματα που περιλαμβάνουν γρήγορη αναπνοή, γρήγορη σκέψη, ιδρώτα, ταχυπαλμία, τρέμουλο και αίσθημα αρρώστιας.

2. Μείνε ήρεμος

«Αν περνάς μια σύντομη, αιφνίδια κρίση πανικού, θα ήταν βοηθητικό να είχες κάποιον μαζί σου να σε καθησυχάζει ότι θα περάσει», ο Paul Salkovskis, καθηγητής της κλινικής ψυχολογίας και εφαρμοσμένων επιστημών στο πανεπιστήμιο Bath, το λέει αυτό ως επίσημη συμβουλή, από το NHS. Δηλαδή, είναι σημαντικό να αποβάλεις την κρίση αντί να ψάχνεις για περισπασμούς. Έτσι, παραμένοντας ήρεμος αισθάνεσαι ανακούφιση.

3. Να είσαι καθησυχαστικός

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι πολύ εκνευριστικές. Κάποια άτομα τις περιγράφουν σαν να νιώθουν ότι περνούν μια καρδιακή προσβολή ή νιώθουν πως θα πεθάνουν. Αυτά τα συμπτώματα κορυφώνονται μέσα σε 10 λεπτά. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να καθησυχάσουμε το άτομο που περνά μια κρίση εξηγώντας του ότι δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

4. Βαθιές αναπνοές

Παρότρυνε το άτομο να αναπνέει αργά και βαθιά μετρώντας φωναχτά ή ζητώντας του να σε παρακολουθεί ενώ σηκώνεις πάνω – κάτω και αργά το μπράτσο σου. Το NHS και το No Panic έχουν εκδώσει οδηγούς για χαλαρωτικές ασκήσεις αναπνοής.

5. Πρόσεξε να μην είσαι αποθαρρυντικός

Προσπάθησε να αποφύγεις οποιαδήποτε ενδεχόμενη επικριτική γλώσσα ή φρασεολογία. Όπως το θέτει ο Matt Haig, συγγραφέας του μπεστ σέλλερ «Λόγοι για να Παραμείνεις Ζωντανός»: «Μην υποτιμάς τις κρίσεις. Είναι ανάμεσα στις πιο έντονες εμπειρίες που μπορεί να περάσεις».

6. Δοκίμασε μια άσκηση «προσγείωσης»

«Ένα από τα συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι να νιώθεις μη πραγματικός ή ξεκομμένος» υποστηρίζει ο Martin Antony, ένας ψυχολόγος, καθηγητής στο Ryerson University του Τορόντο στον Καναδά. Οι τεχνικές προσγείωσης για να νιώθεις συνδεδεμένος με το παρόν θεωρούνται αποτελεσματικές. Το  Mind εισηγείται να επικεντρωνόμαστε στην υφή μιας κουβέρτας, να μυριζόμαστε κάτι με έντονη μυρωδιά ή ακόμα και να χτυπάμε τα πόδια μας.

7. Ρώτησέ τους τι χρειάζονται

Τα άτομα μπορεί να νιώθουν εξαντλημένα μετά από μια κρίση πανικού. Μπορείτε να τα ρωτήσετε με ευγενικό τρόπο αν θέλουν να τους φέρεις ένα ποτήρι κρυο νερό ή κάτι να φάνε (η καφεΐνη και το αλκοόλ, επειδή είναι ψυχοδιεγερτικά, είναι προτιμότερο να αποφεύγονται). Μπορεί να νιώθουν να κρυώνουν ή να ζεσταίνονται πολύ. Όταν, όμως, συνέλθουν μπορείς να τους ρωτήσεις τι βρίσκουν βοηθητικό κατά τη διάρκεια ή μετά από μια κρίση πανικού.

 

Έλενα Αριστοδήμου, Κλινική Ψυχολόγος