Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ​

 

Αυτό που διαχωρίζει την απόρριψη από τα υπόλοιπα αρνητικά συναισθήματα που συναντάμε είναι το μέγεθος του πόνου που προκαλεί.

Γιατί οι απορρίψεις πληγώνουν περισσότερο από άλλες συναισθηματικές πληγές; Πολλοί από μας το βρίσκουμε δύσκολο να εκμυστηρευτούμε προς τα έξω τον συναισθηματικό πόνο που νιώθουμε όταν βιώνουμε μια απόρριψη. Ένας από τους λόγους που η απόρριψη είναι συχνά καταστροφική είναι γιατί η λογική μας είναι συνήθως ατελέσφορη όταν πρόκειται να μετριάσει τον πόνο που αισθανόμαστε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι απορρίψεις επηρεάζουν την ικανότητά μας να σκεφτούμε καθαρά και με άλλους τρόπους.

Οι ρομαντικές απορρίψεις είναι ιδιαίτερα ισχυρές όταν πρόκειται για περιπλανήσεις του εγκέφαλου μας και αλλοίωσης της «καλής» μας κρίσης, ακόμα και όταν συμβαίνουν εξαιρετικά νωρίς σε μια σχέση ή πριν ακόμα υπάρξει μια «σχέση».

Οι απορρίψεις συνήθως δίνουν το έναυσμα στον θυμό και σε επιθετικές εξάρσεις που μας προκαλούν να νιώσουμε μια ισχυρή παρόρμηση να επιτεθούμε, κυρίως, σε αυτούς που μας απορρίψανεΩστόσο, όταν οι ψυχολογικές πληγές, επαναλαμβανομένων εμπειριών απόρριψης, αφήνονται αθεράπευτες τότε πλήττουν την ψυχική υγεία ενός ατόμου.

Βιώνοντας έντονη ή επαναλαμβανόμενη απόρριψη έχουμε μειωμένη αυτοεκτίμηση:

Στην πραγματικότητα η ανάκληση στη μνήμη μιας προηγούμενης απόρριψης είναι αρκετή για να δημιουργήσει μια προσωρινή πτώση στο αίσθημα της αυτοεκτίμησής μας. Δυστυχώς, ενισχύουμε τις εμπειρίες απόρριψής μας με το να ασκούμε έντονη κριτική στον εαυτό μας, με αποτέλεσμα να κλονίζεται η ψυχική μας υγεία. Ένας από τους λόγους που η αυτοεκτίμηση μας είναι τόσο ευάλωτη στην απόρριψη είναι γιατί είμαστε καλωδιωμένοι με μια βασική ανάγκη να νιώθουμε αποδεχτοί από τους άλλους. Όταν η ανάγκη μας να ανήκουμε κάπου παραμένει ανικανοποίητη για μεγάλα χρονικά διαστήματα είτε λόγω των απορρίψεων που έχουμε βιώσει είτε επειδή δεν έχουμε ευκαιρίες να δημιουργήσουμε υποστηρικτικές σχέσεις μπορεί να έχει μια ισχυρή και καθοριστική επίδραση στη σωματική και ψυχολογική μας υγεία.

Πώς να Θεραπεύσουμε τα Ψυχολογικά Τραύματα που Προκαλεί η Απόρριψη;

1. Λογομάχησε με την Αυτοκριτική

Παρόλο που η αυτοκριτική μάς βοηθά να αντιληφθούμε τα λάθη μας, ώστε να αποφύγουμε να τα επαναλάβουμε στο μέλλον, στην περίοδο που βιώνουμε την απόρριψη παρατηρείται ότι εστιάζουμε σε όλες τις αδυναμίες του χαρακτήρα μας, της συμπεριφοράς μας ή της εξωτερικής μας εμφάνισης με αποτέλεσμα να οξύνουμε περισσότερο τον συναισθηματικό πόνο που νιώθουμε. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο να εστιάζουμε στην πλευρά της καλοσύνης μας, όταν αξιολογούμε τον ρόλο μας σε μια εμπειρία απόρριψης, παρά να κριτικάρουμε τους εαυτούς μας για κάποια λάθη ή ελλείψεις. Για να αποφύγουμε να πληγώνουμε τον εαυτό μας πρέπει να είμαστε σε θέση να «λογομαχούμε» με την αυτοκριτική φωνή μας και να υιοθετήσουμε μια πιο καλοσυνάτη στάση. Για να κερδίσουμε αυτή την εσωτερική συζήτηση χρειαζόμαστε βάσιμα επιχειρήματα για να κατανοήσουμε αποτελεσματικάτον λόγο που συνέβη η απόρριψη.

2. Ανάστησε την Αυτοεκτίμηση σου

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να μετριάσουμε το πλήγμα που προκαλεί η απόρριψη και να αναπληρώσουμε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας είναι να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας τις σπουδαίες πτυχές του χαρακτήρα μας που οι άλλοι βρίσκουν χρήσιμες και επιθυμητές (ακόμα και αν αυτοί που μας απέρριψαν δεν τις βρήκαν)Για να έρθεις σε επαφή με τις πτυχές του χαρακτήρα σου που έχουν νόημα και να αναζωογονήσεις συναισθήματα αυτοεκτίμησης θα μπορούσες να γράψεις μια λίστα με πέντε χαρακτηριστικά γνωρίσματα ή σημεία που έχεις υψηλή εκτίμηση για το ότι κατέχεις μέσα σου συσχετίζοντάς τα στον τομέα που βίωσες την απόρριψη. Μετά, ιεράρχησε τη λίστα σύμφωνα με τη σειρά σημασίας που έχουν για σένα. Διάλεξε δύο γνωρίσματα που έχεις καταγράψει και γράψε μια μικρή έκθεση για το καθέναεξηγώντας γιατί αυτό το γνώρισμα είναι ένα σημαντικό στοιχείο της εικόνας σου.

3. Αναπλήρωσε Συναισθήματα Κοινωνικής Διασύνδεσης

Αν και το κέντρισμα της απόρριψης μπορεί να μας κάνει διστακτικούς να εμπλέξουμε άλλους, εντούτοις πρέπει να κάνουμε προσπάθειες να ξεπεράσουμε αυτούς τους φόβους και να στραφούμε στα κοινωνικά μας δίκτυα για στήριξη ή να βρούμε τρόπους να ανεφοδιάσουμε τα συναισθήματά μας για κοινωνική διασύνδεση. Η κοινωνική στήριξη μετριάζει όλα τα είδη στρες, καθώς επίσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην αφύπνιση της απόρριψης. Δημιουργεί μια άμεση υπενθύμιση των σημαντικών μας σχέσεων και συνάμα μπορούν να βοηθήσουν να αποκατασταθούν τα εξαντλημένα συναισθήματά μας να ανήκουμε κάπου. Είναι αποδεδειγμένο ότι με αυτό τον τρόπο μειώνονται τα συναισθήματα θυμού και κατάθλιψης.  

4. Αποκέντρωσε τον εαυτό σου

Αν η απόρριψη που έχεις βιώσει είναι έκδηλη ή αν έχεις βιώσει μια απόρριψη για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε θα μπορούσες να ωφεληθείς αν έψαχνες για θεραπεία. Αν η αυτοεκτίμησή σου είναι σφοδρά πληγωμένη ή δυσκολεύεσαι να συναναστραφείς με κόσμο τότε θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτείς ένανεπαγγελματία ψυχικής υγείας. Αν οι παρορμήσεις θυμού και επιθετικότητας έχουν καταστεί πολύ ισχυρές για να τις ελέγχεις ή αν κάνεις σκέψεις να βλάψεις τον εαυτό σου ή άλλους τότε αναζήτησε την άμεση βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας ή πήγαινε στον πλησιέστερο χώρο επειγόντων περιστατικών.

Έλενα Αριστοδήμου, Κλινική Ψυχολόγος