ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
10-16 Απριλίου – Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πάρκινσον
Με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πάρκινσον, η Κλινική ψυχολόγος Έλενα Αριστοδήμου μας μιλά για την νόσο του Πάρκινσον, τον στόχο της Παγκόσμιας εβδομάδας ευαισθητοποίησης για την νόσο καθώς και πιθανούς τρόπους όπου μπορείτε να υποστηρίξετε ένα άτομο που ζει με την νόσο αυτή.
Η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πάρκινσον είναι μια ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιείται τον Απρίλιο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο του Πάρκινσον.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την κίνηση. Προκαλείται από τον εκφυλισμό των κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τρέμουλο, δυσκαμψία και δυσκολία συντονισμού και ισορροπίας. Επί του παρόντος δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά υπάρχουν φάρμακα και κάποιεςθεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πάρκινσον στοχεύει να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με τη νόσο του Πάρκινσον και τις επιπτώσεις της στα άτομα, τις οικογένειες τους και την κοινωνία στο σύνολό της. Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το Πάρκινσον, διάφοροι οργανισμοί, ομάδες υποστήριξης και άτομα σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και τα κεφάλαια για περαιτέρω έρευνα για τη νόσο του Πάρκινσον.
Η εβδομάδα παρέχει επίσης την ευκαιρία σε άτομα που ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον να μοιραστούν τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους με άλλους, συμβάλλοντας στη μείωση του στίγματος και της απομόνωσης που μπορεί συχνά να συνοδεύει τη νόσο και τα άτομα. Τελικά, ο στόχος της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το Πάρκινσον είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το κοινό για τη νόσο του Πάρκινσον και να στηρίξει τις προσπάθειες για την εξεύρεση θεραπείας.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να υποστηρίξετε άτομα που ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον. Θα σας αναφέρουμε κάποιους από αυτούς που φαίνεται να είναι από τους πιο υποστηρικτικούς για αυτά τα άτομα.
- Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας σχετικά με τη νόσο. Μαθαίνοντας περισσότερα για τη νόσο του Πάρκινσον, τα συμπτώματά της και την εξέλιξή της, μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τι συμβαίνει σε κάποιον με τη νόσο.
- Να είστε υπομονετικοί και κατανοητικοί: Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις, επομένως είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και να έχετε κατανόηση με κάποιον που έχει τη νόσο.
- Προσφέρετε πρακτική υποστήριξη. Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον μπορεί να χρειάζονται βοήθεια σε καθημερινές εργασίες όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα, ακόμα και την προσωπική φροντίδα. Η προσφορά πρακτικής υποστήριξης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή τους.
- Ενθαρρύνετε την άσκηση. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική για άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Η ενθάρρυνση της τακτικής άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.
- Υποστηρίξτε την έρευνα για τη νόσο του Πάρκινσον. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Η υποστήριξη της έρευνας για τη νόσο του Πάρκινσον μέσω δωρεών ή συμμετοχής σε εκδηλώσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων μπορεί να συμβάλει δραστικά στην αναζήτηση θεραπείας.
Τα άτομα που πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον καταβάλλουν καθημερινά πολλές προσπάθειες για να διαχειριστούν τόσο τη ασθένεια τους όσο και το στίγμα της. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στεκόμαστε δίπλα τους και να τους στηρίζουμε και υποστηρίζουμε στις ανάγκες τους, πρακτικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές.